Povlačenje sredstava iz Trust-a možda već od decembra

FOTO: RTK2

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Trust se priprema da omogući građanima Kosova da povuku 10 odsto svoje ušteđevine.

Prema rečima portparola, Jetona Demija, ukoliko Zakon o ekonomskom oporavku stupi na snagu u novembru, od decembra građani mogu da povuku sredstva, prenosi Koha.

Demi je ukazao na to da oko polovina osiguranika može da podigne 100 evra.

Dodao je da u poređenju sa prošlom godinom ima oko 6 hiljada manje osiguranika i da takođe dolazi do smanjenja broja zaposlenih.

Američka privredna komora vidi smanjenje broja osiguranika kao posledicu smanjenja broja radnih mesta.

Takođe, povlačenje 10% penzijske štednje iz Američke komore smatraju nekonvencionalnim.

Zakon o ekonomskom oporavku, koji predviđa ovu meru, načelno je odobren u Skupštini Kosova i očekuje se da će biti izglasan i u drugom čitanju.

KoSSev: Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra. Cilj ovog zakona je da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ovaj Zakon je pod lupom javnosti zbog odredbe kojom se omogućava povlačenje 10% sredstava iz Trusta osiguranicima ovog fonda.

Ukupna vrednost sredstava u kosovskom penzijskom fondu, prema navodima prištinskih medija, dostigla je iznos veći od 2 milijarde evra, dok u Trust-u trenutno ima više od 630.000 osiguranika.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku izglasan je u prvom čitanju iz sedmog puta 12. oktobra. Zakon bi trebalo da stupi na snagu tek kada ga parlament izglasa u drugom čitanju, a predsednik ga potom ukazom proglasi.

Trust: Više od 300.000 korisnika sa manje od hiljadu evra na računima

Izglasan zakon o ekonomskom oporavku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.