BLOG 212. dan epidemije: U Kini započeto vakcinisanje protiv kovid-19

Vakcina korona
Foto: Shutterstock

Uz „strožije mere“, reč „rekord“ se od nedavno vrlo često može čuti u medijima kada se izveštava o broju novoinficiranih u svetu. Usled pogoršanja epidemiološke situacije i najavljenog novog talasa koronavirusa, zemlje širom sveta pribegle su novim merama u borbi protiv pandemije. U Belgiji je uveden policijski čas i zatvoreni su barovi i restorani na mesec dana, slične odluke već su donele vlade širom sveta, a pojedine najavile uvođenje istih. „Strožije mere“ sa druge strane, često se može čuti i na Kosovu, gde je juče registrovano povećanje broja inficiranih – 148 u jednom danu, nakon dugog niza dvocifrenog broja registrovanih slučajeva u jednom danu. Kosovski ministar zdravlja zatražio je juče  od institucija da obustave svaki vid okupljanja koji nije neophodan i zamene ga online sastancima. Reč „rekord“ sa druge strane, u toku jučerašnjeg dana mogla se čuti u više zemalja širom sveta – među njima su Severna Makedonija, Francuska, Italija, Češka, Holandija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Poljska, Austrija i Ukrajina. I dok se svet polako bliži broju od 40 milion registrovanih slučajeva koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi zbog velikog broja inficiranih u Evropi moglo doći do popunjavanja kapaciteta mnogih bolnica. Za to vreme, u jednom gradu na istoku Kine već je započeto vakcinisanje protiv koronavirusa, iako vakcina kompanije „Sinofarm“ još uvek nije prošla poslednju fazu ispitivanja.

Zemaj najavio pojačanu kontrolu prelaza

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je večeras pojačanu kontrolu primene zaštitnih mera na prelazima.
On kaže da je danas posetio Merdare i da je nadgledao primenu ovih mera, pohvalivši osoblje, a građane još jednom pozivajući da poštuju mere.

Koronavirus može da preživi na koži i devet sati, mnogo duže od gripa

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od virusa gripa, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije covida-19 bila što delotvornija, prenosi N1 pisanje AFP.

Poređena radi, patogen koji prouzrokuje grip na koži preživljava oko nešto manje od dva sata, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu „Clinical Infectious Diseases“.

Povlačenje sredstava iz kosovskog Trust-a možda već od decembra

Kosovski „trust“ se priprema da omogući građanima Kosova da povuku 10 odsto svoje ušteđevine. Ukoliko Zakon o ekonomskom oporavku stupi na snagu u novembru, od decembra građani mogu da povuku sredstva, prenosi Koha.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Srbiji dve osobe preminule od posledica kovid-19, 227 novoinficiranih

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 227 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok su dve osobe preminule, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo 24 sata: Preminuo jedan pacijent, 137 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu se i dalje beleži povećanje broja inficiranih. Registrovano je 137 novih slučajeva, a preminuo je pacijent koji se lečio u opštoj bolnici u Prizrenu, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje. Izlečeno je 49 pacijenata.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kon: Krajnje nesigurna i nepovoljna situacija, Beograd u najozbiljnijem problemu

Zdravstveni sistem Srbije nije pred pucanjem, sada sve funkcioniše ali se mora misliti i unapred i za godinu dana, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je, u jutarnjem programu televizije Prva, rekao da se ne može očekivati da se u celoj Evropi povećava broj zaraženih i misliti da će Srbiju to zaobići, prenosi N1.

„Neće, jednostavno neće“, naveo je Kon.

Istakao je da je u Srbiji krajnje nesigurna i nepovoljna situacija i naveo da je Beograd u najozbiljnijem problemu.

Rekao je da je jasno da se širenje virusa može preduprediti samo sprečavanjem kontakata.

„Da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se sprečiti širenje“, naveo je.

Istakao je da nošenje maski nije mera, nego za sada najbolji način da se smanji jačanje virusa korona i zaražavanje većeg broja ljudi. Kon je rekao i da se, za sada, škole neće zatvarati.

Katić: Tokom pandemije se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva

Ekonomista Nebojša Katić izjavio je da se tokom pandemije koronavirusa u svetu odvija „neviđena“ globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države „koje još nisu svesne šta im se sprema“.

U razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost, Katić je rekao da ostaje pri svom stavu od pre sedam meseci da je pandemija „dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture“, a da je, kako vreme prolazi, „sve sigurniji da nije pogrešio“.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Kini počelo vakcinisanje protiv virusa korona

U gradu Jivu, na istoku Kine, započelo se sa vakcinisanjemprotiv korona virusa, iako vakcina još nije prošla poslednju fazu kliničkih ispitivanja, prenosi RTS pisanje BBC.

Kako je saopšteno, stotine ljudi čekalo je u redu za vakcinu za koju su, pre nego što bi im je medicinski tehničar dao, morali da plate naknadu u iznosu od oko 60 dolara.

Kineska kompanija „Sinofarm“, koja razvija dve vakcine, i „Sinovak“, potvrdili su da je do sada vakcinisano najmanje desetine hiljada ljudi.

Ova kompanija, poručila je da je isporučila stotine hiljada doza, jer, kako prenosi RTS, jedna od njihovih vakcina uključuje dve ili tri doze za osobu koja se smatra vakcinisanom.

Među vakcinisanim su izvršni direktori „Sinovak“ i „Sinofarma“, šef vojnog odeljenja za medicinska istraživanja i Gizhen Vu, stručnjak za biološku bezbednost u Kineskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Poručuju da do sada niko od vakcinisanih nije oboleo od kovid-19, kao i da nema neželjenih efekata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.