Potvrđeno: Škole na Kosovu zatvorene do 26. septembra

FOTO: Shutterstock

Nastava se u školama na Kosovu odlaže za još dve nedelje usled epidemije, potvrdila je upravo kosovska ministarka obrazovanja Arberie Negavci (Arbërie Nagavci) predlog koji je već objavljen ove nedelje da se nastava odlaže do 26. septembra.

Ona je vest saopštila na Fejsbuku, naglašavajući da je nastavni kadar obavestila o preporukama kosovskog ministarstva obrazovanja, uz nekoliko rečenica o podršci vlade nastavnicima.

Premda se škole u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pridržavaju odluka i preporuka u okviru srpskog sistema obrazovanja, to da li će se nastava u njima fizički odvijati u učionicama, do sada je ipak bilo usklađeno sa kosovskim propisima.

Osnovne i srednje srpske škole na teritoriji Kosova i Metohije nastaviće i sledeće nedelje sa radom pri trećem modelu, odnosno nastave na daljinu, potvrdilo je u petak Ministarstvo prosvete Srbije.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koji funkcioniše u sklopu Kriznog štaba, doneo je tada odluku o radu škola za sedmicu od 13. septembra.

Inače u toku je sastanak kosovske vlade na kojem se razmatraju nove mere.

Prema predlogu, osim škola, neke od mera su i da se dozvoljava okupljanje samo do 20 ljudi koji, održavaju distancu od 1.5 metar, da javne institucije rade samo sa nužnim osobljem, da se u ugostiteljskim objektima nastavljaju da primenjuju dosadašnje mere. Na pograničnim prelazima, stariji od 16 godina dužni su da od 13. septembra predoče potvrdu o vakcinaciji ili odgovarajuće testove kao i do sada. Kulturni centri i institucije kulture pri MKOS (Ministarstvu kulture, omladine i sporta prim. red,) i opštinama – obustavljaju aktivnosti do 26. septembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.