Škole na KiM i dalje u trećoj zoni – onlajn nastava

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Osnovne i srednje srpske škole na teritoriji Kosova i Metohije nastaviće i sledeće nedelje sa radom pri trećem modelu, odnosno nastave na daljinu, potvrđeno je danas iz Ministarstva prosvete Srbije.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koji funkcioniše u sklopu Kriznog štaba, doneo je danas odluku o radu škola od 13. septembra, tj. sledeće nedelje.

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.

U odluci se navodi da će se drugi model, tj. kombinovani model nastave primenjivati u sedmom i osmom razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava.

U istim lokalnim samoupravama treći model nastave – tj. online nastava, primenjivaće se u srednjim školama.

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se na teritoriji sledećih opština i gradova:

Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka,Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U istoj odluci koju je objavilo srpsko ministarstvo prosvete, navedeno je da će se treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivati i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji KiM-a.

Podsetimo, škole na KiM od početka školske godine – 1. septembra rade po trećem modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada.

Pročitajte još:

Ministarstvo prosvete potvrdilo: Škole na KiM u trećoj zoni, onlajn nastava

Đaci u Srbiji u školskim klupama, u srpskim školama na Kosovu drugačije

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Iz ministarstva prosvete Srbije navode da je, usled širenja delta soja koronavirusa, doneta odluka o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola ujedno je preporučio upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi.

„Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora)“, dodaje se u odluci.

Naznačili su da je ovaj izuzetak moguće primeniti i na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.