Svećlja: Kosovo se ove godine neće prijaviti za Interpol, sledeće da

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) najavljuje da se Kosovo neće prijaviti za članstvo u Interpolu tokom ove godine. On kaže da vrše sve pripreme da Kosovo sledeće godine postane član Interpola.

„Već sam odlučio da se na ovogodišnjoj sednici nećemo prijavljivati za članstvo u Interpolu, s obzirom na nedostatak ozbiljnih priprema kosovskih institucija. Već smo osnovali radnu grupu, koja će pripremiti svu dokumentaciju, ali će takođe preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo Kosova sledeće godine. Počećemo sa pripremom za strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo govoriti o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu. Normalno, tada ćemo zajedno sa MIP-om prolaziti državu po državu, a što će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo za Kosovo, već i za region i ceo demokratski svet“, rekao je Svećlja za KosovaPress.

Bezbednosnu situaciju u zemlji ocenjuje kao mirnu, bez ozbiljnijih incidenata na severu. Upozorava da će biti još pedantniji u sprovođenju mera protiv kovida 19, rekavši i da se one poštuju na celoj teritoriji Republike Kosovo.

Porast broja ubistava na Kosovu, posebno nad ženama, prema njegovim rečima, deo je otežane, nezgodne situacije, gde veliki broj građana Kosova ima pristup ili čak nosi ilegalno oružje u rukama, što kako kaže, treba što pre prekinuti.

„Kosovska policija je konstantno posvećena sprečavanju svake vrste nasilja. Prioritet za nas je nasilje u porodici i za to postoje posebne procedure, kako za prijavu, tako i za preduzimanje neophodnih koraka u vezi sa ubistvima uopšte. Već imamo prve inicijative za promenu zakona o oružju, a takođe i za promenu krivičnog zakona kojim kaznene mere protiv onih koji nose ilegalno oružje, budu veće i ne završavaju se samo obaveznim kaznama, već kao i sve zemlje u Evropi i sve zemlje u regionu, bi te mere trebalo da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo nošenje oružja od strane građana Republike Kosovo“, kaže on.

Za KosovaPress govoro je koliko su daleko otišle istrage u slučaju dvostrukog ubistva u Peći, što je šokiralo javnost na Kosovu. U sredu su u Peći ubijeni kandidat PDK za gradonačelnika Peći Astrit Ademaj i bivši kandidat PDK za gradonačelnika Dečana Baškim Kadrijaj. Ademajev brat je uhapšen, koji je povređen u ovom događaju.

„Kosovska policija je od prvog trenutka maksimalno mobilisana da otkrije okolnosti ovog tragičnog događaja. Već imamo informacije na osnovu onoga što se dogodilo u ovom slučaju. Pitanje je istrage da se u potpunosti otkriju sve okolnosti, a zatim da se postupi na osnovu ovih nalaza. Čak je i ovo ubistvo deo otežane, nezgodne situacije, gde veliki broj građana Kosova ima pristup ili čak nosi ilegalno oružje u rukama i to se mora zaustaviti“, kaže ministar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.