Potvrđeno: Kosovo u sredu dobija oko 5.000 doza vakcina

Foto: KoSSev

Više od nedelju dana prošlo je od kada je Kosovo, usled nedostatka doza, prekinulo mesec dana ranije započetu kampanju vakcinacije stanovništva protiv koronavirusa. Međutim, novi kontingent stiže ove srede i on se sastoji od oko 5.000 doza.

Kosovo je do sada dobilo svega 24.000 doza vakcina. Reč je o kontignentu Svetske zdravstvene organizacije dostavljenom krajem marta meseca preko programa COVAX.

Sve vakcine su potrošene za nešto manje od 30 dana, nakon čega je proces vakcinacije obustavljen.

Čekale su se nove doze, a najavu o dolasku istih, preko zasebnog programa Evropske unije vrednog 70 miliona evra, saopštio je komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Varhelji od danas boravi na zapadnom Balkanu povodom isporuke vakcina regionu. Prvo će posetiti Srbiju, sutra putuje za BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a u sredu dolazi na Kosovo i potom ide za Albaniju.

Evropska komisija i Austrija saopštile su prethodno da će 651.000 doza vakcine BioNTech/Pfizer biti isporučena regionu svake nedelje od početka maja do avgusta, dok će Kosovo sledovati ukupno 95.000 doza.

Kako je potvrdila predsedavajuća parlamentarnog odbora za zdravstvo Kosova, Fatmire Kolčaku (Kollçaku), za prištinske medije, u sklopu prve isporuke programa EU, na Kosovo će stići oko 5.000 doza.

Prištinska Koha javila je juče, pozivajući se na svoja saznanja, da će u prvoj isporuci stići tačno 4.700 doza vakcina kompanije Fajzer.

Za sada nije poznato kada će u region stići nove doze putem programa COVAX, kao i vakcine koje je, kako je najavljeno, Priština planirala samostalno da nabavi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.