Koha: 4.700 doza vakcina iz EU u sredu stiže na Kosovo

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Deo od 95.000 vakcina protiv kovid-19 koje je Evropska unija opredelila za Kosovo stići će sredinom sledeće nedelje, najavio je evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Najavio je da će boraviti na Kosovu u sredu, 5. maja, u okviru posete Zapadnom Balkanu, u vreme kada će region biti snabdeven vakcinama protiv koronavirusa, kao deo pomoći Evropske unije.

Evropska komisija i Austrija objavile su 20. aprila da će 651.000 doza vakcine BioNTech/Pfizer biti isporučeno regionu svake nedelje od početka maja do avgusta. Namena ovih vakcina je pomoć u ubrzanju kampanje vakcinacije i obezbeđivanje da rizične grupe prime vakcinu.

Vakcine se izdvajaju iz paketa od 70 miliona evra koji je obezbedila Evropska unija. Austrija je olakšala distribuciju vakcina kroz sporazume sa proizvođačem i svakim balkanskim partnerom.

Distribucija se zasniva na epidemiološkim potrebama. Za Kosovo je određeno 95.000 doza. Koha je saznala da se prvi kontingent sastoji od 4.700 vakcina.

„Otputovaću na zapadni Balkan da bih poslao jasnu poruku. Stalo nam je! Mi brinemo o svojim partnerima i brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Isporuka vakcine potvrđuje našu stalnu posvećenost pružanju podrške, kao što smo to činili od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači“, naveo je na veb stranici Evropske komisije.

Pre posete Kosovu i Albaniji u sredu, Varhelji će u ponedeljak započeti posetu Srbiji, nakon čega sledi poseta Bosni, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Prema najavi, on će sa vlastima razgovarati o pandemiji i podršci EU u tom pogledu.

Kosovo je već primilio samo 24.000 doza vakcina AstraZeneka kroz program COVAX, za koji je EU izdvojila 2.5 milijarde evra. Ove doze su već potrošene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.