Varhelji u poseti regionu zbog vakcinacije: U ponedeljak u Beogradu, u sredu u Prištini

Oliver Varhelji
FOTO

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi) otputovaće na Zapadni Balkan sledeće nedelje, pošto prve vakcine protiv kovid -19, izdvojene i finansirane od Evropske unije, stignu u region.

Komesar Varhelji posetu regionu započeće u ponedeljak popodne u Srbiji, zatim u utorak (boravi) u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a u sredu u Albaniji i na Kosovu.

U regionu razgovaraće sa vlastima o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU u ovom kontekstu.

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, ukupno 651.000 doza Biontek/ Fajzer (BioNTech / Pfizer) biće dostavljene u region u nedeljnim isporukama od početka maja do avgusta.

Ove vakcine će pomoći da se ubrzaju kampanje vakcinacije, kako bi se osiguralo da se celokupno medicinsko osoblje i neke od najugroženijih grupa vakcinišu.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji kazao je: „Putujem na Zapadni Balkan da bih pružio jasnu poruku: Zainteresovani smo! Mi brinemo o našim partnerima i brinemo o njihovom zdravstvenom osoblju i najugroženijim. Isporuka vakcine potvrđuje našu stalnu posvećenost pružanju podrške, kao što smo to činili od izbijanja pandemije. Zajedno jači! “

Vakcine se finansiraju paketom od 70 miliona evra, koji je Komisija odobrila u decembru 2020. godine, kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina, predviđenih sporazumima EU o otkupu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Austrija je olakšala distribuciju ovih vakcina koje finansira EU kroz zakonske sporazume sa proizvođačem i svim partnerima na Zapadnom Balkanu. Ukupna distribucija među zemljama zasniva se na epidemiološkim potrebama. Ove vakcine su na vrhu onih koje pruža Covax gde je EU jedna od glavnih učesnika sa blizu 2,5 milijarde evra iz tima Evropa (EU i njene države članice).

„EU je delovala odlučno od početka krize, mobilišući vrlo značajan paket od 3,3 milijarde evra kako bi pomogla regionu da se reši neposredne zdravstvene krize, ublaži socijalno-ekonomski uticaj i obezbedi dugoročni oporavak.

Kroz ovaj paket, vitalna oprema kao što su maske, ventilatori, kola hitne pomoći, kompleti za testiranje i zamrzavanje dostavljaju se našim zapadnobalkanskim partnerima. Ublažene su snažne mere za ublažavanje socijalno-ekonomske krize.

Paket će sada takođe pojačati kampanje vakcinacije. Ovo je jasan izraz evropske solidarnosti sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, čija budućnost je očigledno u EU“, navodi se u saopštenju.

Nedavno je u oktobru Komisija podnela ekonomski i investicioni plan koji bi mogao da mobiliše do 28 milijardi evra preferencijalnih grantova, garancija i zajmova kako bi podstakao dugoročni oporavak Zapadnog Balkana i konvergenciju sa EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.