Potpredsednik Švajcarske: Podrška Kosovu za članstvo u SE

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa potpredsednikom Švajcarske, Alanom Bersetom, tokom Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u švajcarskom gradu Davosu.

Kako se navodi u saopštenju kabineta kosovskog premijera, osim što su na sastanku pohvaljeni prijateljski odnosi Kosova i Švajcarske, Berset je navodno poručio da je Kosovo „prioritetna zemlja“ za Švajcarsku.

„Istaknuto je proširenje i produbljivanje saradnje što bliže zajedničkim interesima i pitanjima, kao što su društveno-ekonomski razvoj Kosova i stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana“, navodi se.

Osim toga, iz Kurtijevog kabineta kažu da je visoki švajcarski zvaničnik potvrdio i snažnu podršku ove države zvaničnoj prijavi Kosova za članstvo u Savet Evrope.

„Prijava će omogućiti građanima Kosova da koriste mehanizme Evropskog suda za ljudska prava“, kazao je on, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Berset je potom pohvalio i stav Kosova po pitanju rata u Ukrajini.

„Kurti je istakao potrebu dalje koordinacije i bliske saradnje između Kosova i demokratskog sveta, kako bi se suprotstavili ruskoj agresiji, ali i suočili sa uticajem i mogućim posledicama u regionu Zapadnog Balkana“, navode iz kabineta.

Svetskom ekonomskom forumu u Švajcarskoj prisustvuje i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, koji će se na panelu „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“ naći sa Kurtijem.

KoSSev: Priština je 12. maja preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je tada donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini, a prema njoj Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Odluka Kosova da načini prvi korak ka članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji, očekivano je naišla na osudu Beograda.

Sa druge strane, Prištinu u tome podržavaju međunarodni predstavnici na Kosovu odnosno predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Takođe, podrška je tada stigla i iz Albanije, tačnije od albanskog premijera, Edija Rame, koji je poručio da im je „žao Srbije u ovom slučaju“, te da Srbija ima pravo na drugačije mišljenje, ali da će Albanija podržati Kosovo.

Potom je podršku uputila i predsednica albanskog parlamenta.

Među poslednjim podrškama Kosovu da se učlani u SE, kada su u pitanju zemlje regiona, uputio je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, tokom prošlonedeljne posete Prištini.

A nedavno je i nemačko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da je nemačka ministarka Analena Berbok na poslednjem 132. sastanku komiteta ministara SE, sumirala utisak posete Z.Balkanu, o tome da je „krucijalno intenzivirati saradnju sa zemljama ZB“.

„Zato podržavamo želju Kosova da se pridruži porodici zemalja ćlanica Saveta Evrope“, poručila je Berbok na sastanku u Torinu.

Sa druge strane, iz Torina se tada oglasio i srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković. On se zahvalio svom slovačkom kolegi na tome što, kako je naveo na Tviteru, Slovacka poštuje teritorijalni integritet Srbije, a koga je zauzvrat Selaković „informisao o opasnostima koje predstavlja prijavljivanje Prištine za članstvo u EU“.

Na toj sednici se, ipak, zahtev Kosova za članstvo nije našao na dnevnom redu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.