Predsednica albanskog parlamenta obećala da će lobirati za članstvo Kosova u SE

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica albanskog parlamenta Ljindita Nikola (Lindita), na sastanku sa delegacijom kosovske skupštine u Tirani, obećala je da će se obavezati da lobira u svim parlamentima zemalja članica Saveta Evrope za podršku pristupanju Kosova ovoj organizaciji.

U postizanju tog cilja, delegaciju Skupštine Kosova, koju čine potpredsednica Saranda Bogujevci, i poslanici Arijana Musljiu Šoši (Musliu Shoshi) i Arben Gaši (Gashi), primila je na posebnom sastanku delegacija albanske Skupštine Albanije pri Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, kojom predsedava Bljerina Đulameti (Blerina Gjulameti).

“U ovim toplim i prijateljskim susretima razgovarano je i o daljem jačanju saradnje dva parlamenta, u okviru svakodnevne parlamentarne aktivnosti“, navedeno je u saopštenju Skupštine.

Na sastanku je bilo reči i o intenziviranju angažovanja oba parlamenta i delegacija u Parlamentarnoj skupštini SE, samo nekoliko dana nakon podnošenja zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Bogujevci se zahvalila predsednici Nikoli i delegaciji Tirane na ovom doprinosu.

KoSSev: Priština je 12. maja preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je tada donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini, a prema njoj Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Odluka Kosova da načini prvi korak ka članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji, očekivano je naišla na osudu Beograda.

Sa druge strane, Prištinu u tome podržavaju međunarodni predstavnici na Kosovu odnosno predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Takođe, podrška je tada stigla i iz Albanije, tačnije od albanskog premijera, Edija Rame, koji je poručio da im je „žao Srbije u ovom slučaju“, te da Srbija ima pravo na drugačije mišljenje, ali da će Albanija podržati Kosovo.

Među poslednjim podrškama Kosovu da se učlani u SE, kada su u pitanju zemlje regiona, uputio je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, tokom ovonedeljne posete Prištini.

A juče je i nemačko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da je nemačka ministarka Analena Berbok na 132. sastanku komiteta ministara SE, sumirala utisak sa nedavne posete Z.Balkanu, o tome da je „krucijalno intenzivirati saradnju sa zemljama ZB“.

„Zato podržavamo želju Kosova da se pridruži porodici zemalja ćlanica Saveta Evrope“, poručila je Berbok na sastanku u Torinu.

Sa druge strane, a sa istog mesta oglasio se srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković. On se zahvalio svom slovačkom kolegi na tome što, kako je naveo na Tviteru, Slovacka poštuje teritorijalni integritete Srbije, a koga je zauzvrat Selaković „informisao o opasnostima koje predstavlja prijavljivanje Prištine za članstvo u EU“.

Ipak, na jučerašnjoj sednici ministara Saveta Evrope, zahtev Kosova za članstvo se nije našao na dnevnom redu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.