Probna linija: Iz Beograda krenuo voz za Kosovsku Mitrovicu

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenuo voz na liniji do Kosovske Mitrovice. Ova linija će za sada biti probna. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenio je da bi zaustavljanje voza značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja. Polazak voza pratile su mnogobrojne novinarske ekipe, među kojima je bila i ekipa N1.

"Svakoga dana na desetine autobusa albanskih prevoznika sa Kosova i Metohije prolazi kroz centralnu Srbiju i tu nema nikakvih problema. Sve drugačije predstavljalo bi kršenje ljudskih prava i ja se iskreno nadam da do toga neće doći," kazao je Đurić.

Putnike u vozu dočekuju hostese obučene u bojama zastave Srbije, a voz bi trebalo da u Kosovsku Mitrovicu stigne oko 19 sati.

Pročitajte još:

Vlada Kosova: Edita Tahiri zatražila od EU da zaustavi nelegalni srpski voz

Prvi put od '99: Voz Beograd-Kosovska Mitrovica u promotivnoj vožnji

"Železnički Regulatorni organ smatra da je linija Mitrovica-Beograd nezakonita"

Samoopredeljenje o železničkoj liniji KM-BG: "Srbija pomera granicu pred očima rukovodilaca Kosova"

Od pravoslavne Nove godine voz na direktnoj liniji BG-KM

On je podsetio da linija Kraljevo-Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i da ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem.

Đurić je voz ispratio sa Železničeke stanice, njime se odvezao do Topčidera i najavio da će njime uskoro vrlo rado otići do Kosovske Mitrovice, a do krajnje destinacije putovaće njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor železnica Srbije, Miroslav Stojčić.

Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je srpsko".

Unutrašnjost voza oblepljena je slikama freski i drugog srpskog nasleđa na Kosovu, koje je deo UNESCO-a, a taj koncept osmislio je umetnik Andreja Vasiljević.

"Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju, i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše," kazao je Đurić.

On je dodao da će posle probnog perioda od 20. januara do 26. februara biti procenjena ekonomska isplativost ove linije i odluka o tome da li će ona postati redovna biće doneta na racionalnim, a ne na emotivnim osnovama.

"Očekujem da će korisnici ovog voza u najvećem broju biti studenti (oko 12.000) Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su i tražili uvođenje ove linije," rekao je Đurić i naveo da je cena povratne karte oko 1.600 dinara, dok je cena autobuske karte oko 2.800 dinara, pa se nada da će i zbog niže cene voz imati više putnika.

On je rekao i da će u ovom probnom periodu troškovi ove linije iznositi oko 18.000 evra, a da u to nije uračunat prihod od karata.

"Putin krenuo na Kosovo"

U nastavku pogledajte video prilog polaska voza iz Beograda, koji je snimila novinarka Sputnjika, Brankica Ristić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.