Vlada Kosova i EIB: Ugovor o kreditu od 42 miliona evra za modernizaciju železnica

Kosovski ministar finansija Avdulah Hoti i zamenik generalnog direktora Evropske investicione banke (EIB) Masa Bernuči potpisaće danas u Prištini sporazum o kreditu od 42 miliona evra za modernizaciju kosovskih železničkih pruga, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije iz Prištine. Takođe, projekat će podržati i Evropska unija sa sredstvima u iznosu od 40 miliona evra, za pripremu i sprovođenje projekta. Iznos od 82 miliona evra je samo početni iznos za modernizaciju kosovskih železnica, a ovo je drugi ugovor kosovske vlade sa finansijskim institucijama Evropske unije za "revitalizaciju" i "modernizaciju" železnica na Kosovu, uključujući i one delove na Severu Kosova. Privredne komore Srbije i Kosova sačinile su zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja. 

Vrednost Železnica Srbije na KiM-u veća od 206 miliona evra

Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, imovina Železnica Srbije akcionarskog društva u vlasništvu Republike Srbije na KiM, računajući infrastrukturu i vozna sredstva, prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća.

Imovina Železnica Srbije uključuje, između ostalog, 55 objekata, 330 km pruga, 33 železničke stanice, 19 dizel-lokomotiva, 15 dizel-motornih vozova, 570 teretnih i 45 putničkih vagona.

Samo knjigovodstvena vrednost imovine Železnica Srbije na KiM prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća.


Pročitajte još:

Kosovo revitalizuje železnicu – faza i na Severu Kosova; vrednost Srbije veća od 206 miliona evra

Ugovor o finansiranju Hoti i Bernuči potpisaće danas u 10 časova u zgradi Vlade Kosova, a projekat "modernizacije kosovskog dela evropskog železničkog Koridora 10" integrisaće, kako navode iz Kancelarije EU, "mrežu železničkih pruga na Kosovu u Orijentalno/istočno-mediteranski koridor, povezujući zapadni Balkan sa Austrijom, Grčkom i Bugarskom, kao deo Ključnih mrežnih koridora Trans-evropske transportne mreže."

Podsetimo, predstavnici kosovskog ministarstva finansija potpisali u septembru ugovor o kreditu od 39,9 miliona sa predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) za revitalizaciju železnica na Kosovu. Revitalizacija će se raditi u tri odvojene faze, a jedna od njih je ona na severnom Kosovu, to jest, u "severnom sektoru", na relaciji "Mitrovica – srpska granica". Revitalizacijom železnica Kosovo će se, kako je tada istaknuto, povezati i sa Evropskom mrežom železnica, kroz koridore VIII i X u Makedoniji preko južnog Kosova, ali i sa Srbijom preko Severnog Kosova. Tada, međutim, nisu saopšteni detalji kada će radovi početi, te kada će se oni odvijati na Severu. Izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja sačinile su privredne komore Srbije i Kosova. "Istorijat" projekta

U saopštenju Kancelarije Evropske unije u Prištini naveden je i kratak "istorijat" o detaljima projekta povezivanja kosovske železnice sa železnicama EU:

"U aprilu 2015, šest zemalja zapadnog Balkana je postiglo sporazum o ključnoj transportnoj mreži, i u junu 2015. o proširenju tri ključna koridora Trans-evropske transportne mreže na zapadni Balkan. Takođe su identifikovale prioritetne projekte po odeljcima ovih koridora za implementiranje do 2020. U EU ključna mreža povezuje sav kapital EU, glavne ekonomske centre i glavne luke EU. Proširenje ključnih mrežnih koridora na zapadni Balkan omogućava ubrzavanje politike i regulatornih reformi, dok koncentrisani napori i ulaganja na ključni koridorima i interkonektore omogućavaju bližu integraciju sa EU. Takođe pruža osnovu za usklađivanje ulaganja u infrastrukturu, poput podrške EU kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan i alat 'Connecting Europe'." 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.