Privredne komore Srbije i Kosova sačinile zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja

Pitanje uspostavljanja železničkog saobraćaja u svim pravcima između Kosova i centralne Srbije je na nivou tehničkog dijaloga i privrednim pitanjima u Briselu postavljeno kao "preduslov za valorizaciju svih ekonomskih potencijala i interesa stanovništva". U dosadašnjim razgovorima u Briselu, a u skladu sa prioritetima ‘Berlinskog procesa’,  tehnički timovi iz Beograda i Prištine naglasili su "značaj omogućavanja efikasnog funkcionisanja železničkog saobraćaja između dve strane i složili se da postoji volja za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja, kao i tehnički i tehnološki uslovi za to." Privredne komore Srbije i Kosova sačinile su i zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja na Kosovu i Metohiji sa centralnom Srbijom. Ovo je danas potvrđeno iz Privredne komore Srbije za KoSSev. 

Privredna komora Srbije, počev od juna 2013.godine, na inicijativu i uz posredovanje Evrokomore iz Brisela, imala je niz susreta sa predstavnicima Privredne komore Kosova, koji su se održavali na tehničkom nivou i imali su za cilj rešavanje pitanja od interesa za privredu, a kao jedno od tih pitanja postavljeno je i pitanje uspostavljanja železničkog saobraćaja u svim pravcima između Kosova i centralne Srbije i to kao "preduslov za valorizaciju svih ekonomskih potencijala i interesa stanovništva".

U delu konkretnih mera nakon ovih razgovora, ekspertski timovi Železnica Srbije i Železnica Kosova su prethodno pregledali ulazni i izlazni pristupni presek tunela Merdare, na delu trase "Doljevac-Kastrat-Kosovo Polje (od km 84+832 do km 86+521)", nakon čega je sačinjen i konkretan izveštaj. Ovaj izveštaj sadrži predlog, mere i okvirnu vrednost cele investicije za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na svim pravcima. Iz Privredne komore nisu, međutim, saopšteni detalji o kolikoj investiciji se radi, kada bi se ona realizovala i ko bi obezbedio sredstva.

Vrednost Železnica Srbije na KiM-u veća od 206 miliona evra

KoSSev nezvanično saznaje da se do sada u Briselu nije razgovaralo o pitanju imovine kada je Železnica na KiM-u u pitanju, iako je prištinska strana jasno navela da sva dobra na Kosovu pripadaju kosovskoj strani. 

Imovina Železnica Srbije akcionarskog društva u vlasništvu Republike Srbije na KiM, računajući infrastrukturu i vozna sredstva, prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća, prethodno je, takođe, u pisanom odgovoru za KoSSev, potvrdila Kancelarija za KiM.

Imovina Železnica Srbije uključuje, između ostalog 55 objekata, 330 km pruga, 33 železničke stanice, 19 dizel-lokomotiva, 15 dizel-motornih vozova, 570 teretnih i 45 putničkih vagona. Samo knjigovodstvena vrednost imovine Železnica Srbije na KiM prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća, navodi ova kancelarija.

Kosovo revitalizuje železnicu – faza i na Severu Kosova

Predstavnici kosovskog ministarstva finansija potpisali su nedavno ugovor o kreditu od 39,9 miliona sa predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) za revitalizaciju železnica na Kosovu. Revitalizacija će se raditi u tri odvojene faze, a jedna od njih je ona na severnom Kosovu, to jest, u "severnom sektoru", na relaciji "Mitrovica – srpska granica". Revitalizacijom železnica Kosovo će se, kako se ističe, povezati i sa Evropskom mrežom železnica, kroz koridore VIII i X u Makedoniji preko južnog Kosova, ali i sa Srbijom preko Severnog Kosova. Ni na prištinskoj strani nisu navedeni detalji kada će radovi početi, te kada će se oni odvijati na Severu. 

Pruge na Severu zapuštene

Pruge na Severu su u međuvremenu u zapuštenom stanju, bez odgovarajuće signalizacije i sa neobezbeđenim pružnim prelazima, oštećenog šinskog koloseka pruge, koji, pored toga što usporava kretanje vozova je i potencijalna opasnost za iskakanje vozova iz šina. Na nekoliko pružnih prelaza dešava se da u trenutku dok voz prolazi, pružni prelaz je neobezbeđen, bez spuštene rampe i bez pružnog radnika koji u takvim situacijama obezbeđuje prelaz o čemu je i naš portal nedavno pisao.

Na Severu Kosova za sada saobraća samo voz na relaciji Kosovska Mitrovica – Kraljevo i to dva puta dnevno. Polazak iz Kosovske Mitrovice, sa železničke stanice iz tzv. Remonta, je u 10:28 i 18:30, a polazak iz Kraljeva u 6:55 i 15:05. Kako je Železnička stanica u Kosovskoj Mirovici smeštena na jugu, nova stanica u Severnoj Mitrovici otvorena je pre dve godine na peronu Remontnog zavoda koji je pre rata služio za teretni železnički saobraćaj.

"Država Srbija se ne povlači sa Kosova i Metohije, ona radi na jačanju svih institucija, a dokaz za to jeste i otvaranje železničke stanice u Kosovskoj Mitrovici. Puštanje u saobraćaj ovog stajališta  mnogo će značiti ne samo građanima Kosovske Mitrovice, već i našoj braći koja žive južno od Ibra, jer će njihovo putovanje ka centralnoj Srbiji od danas biti brže i lakše," izjavio je tada zamenik direktora Кancelarije za Kosovo i Metohiju i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić.

U međuvremenu stari Mitrovčani se sa nostalgijom sećaju čuvenih međunarodnih vozova i linija na kojima je železnička stanica u Kosovskoj Mitrovici bila redovno stajalište na putu od Minhena do Soluna.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.