Konačno se sastali Kurti i Tači, bez rukovanja – ali zbog korone

Foto: kallxo.com
Foto: Kallxo

Posle nekoliko neuspelih pokušaja, Hašim Tači i Aljbin Kurti sastali su se danas. Sastanak je do samog početka pratila neizvesnost, s obzirom na prethodno uzajamno izbegavanje dvojice najviših kosovskih zvaničnika. Kosovski predsednik dvočasovni sastanak opisao je kao „dug, značajan i otvoren“ dok je premijer kazao da su na sastanku govorili uglavnom o spoljnoj politici.

„Smatram da je sastanak bio dug, bio je značajan, veoma otvoren, gde smo razgovarali o stvarima na koje smo imali konstruktivan pogled. Razgovarali smo o pitanjima unutrašnje i spoljne politike, nacionalnim interesima, prioritetima Kosova, reformama koje bi trebalo da se odigraju umesto da se kreću ka evropskoj perspektivi, ulozi i osnaživanju Kosova u međunarodnoj areni, kao i dijalogu Kosovo-Srbija“, Kljan Kosova preneo je Tačijeve poruke.

Jedna od ključnih je ta da će, kako Tači kaže, kosovski politički lideri u razgovoru sa srpskim biti ujedinjeni.

„Za stolom ćemo biti ujedinjeni kao Kosovo – radi očuvanja državnog interesa i evroatlantske perspektive. Nacionalni interes je iznad svega“, kazao je.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti, u odvojenom obraćanju novinarima nakon ovog sastanka, a posle Tačija, potvrdio je da je sa njim „uglavnom razgovarao o spoljnoj politici“, ali nije mnogo rekao uz konstataciju da „potrebno poverenje nije izgrađeno“.

„Kada smo razgovarali o dijalogu, izrazili smo svoje stavove, ali za sada ne mogu da kažem više, jer ne mogu da konstatujem da je izgrađeno odgovarajuće poverenje“, rekao je Kurti, prenosi Kljan Kosova.

Ali je potom, prema onom što dalje prenosi Kljan Kosova rekao i:
„Moguće je da smo se u vezi sa nekim stvarima dogovorili ranije, zaključak o tome liči na neku vrstu približavanja, ovde se ograđujem u vezi sa mini Šengenom. Nije da se ne slažemo ni u čemu“, kazao je Kurti.

Sastanak kosovskog predsednika i premijera ipak je započeo bez rukovanja, kao „preventivna mera od virusa korone“.

U jeku snažnih pritisaka na Kurtija da povuče takse od 100% – bezuslovno i momentalno, te raskoraka u, kako je sam Kurti opisavao više puta, spoljnoj politici Kosova, i trenutnog zagovaranja američke inicijative Tačija o dijalogu sa Beogradom, spram Kurtijevog stava da je pre razgovora potrebno stabilisati kosovsku političku scenu i sinhronizovati spoljni nastup, bilo je više pokušaja, ali i izbegavanja da se dva lidera sastanu.

Kurti je sastanak sa Tačijem zatražio još uoči minhenske Konferencije o bezbednosti proteklog meseca, ali do susreta nije došlo pošto je Tači ranije otišao u Minhen, gde su uz prisustvo specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, potpisana pisma o namerama o železnici i auto-putu, između predstavnika Beograda i Prištine.

Hitan sastanak je zatražio i dan uoči Tačijevog povratka iz SAD pre nepune dve nedelje. Potom, kada je Tači ove nedelje zatražio sastanak sa Kurtijem u okviru pojedinačnih susreta sa liderima parlamentarnih stranaka, tada je Kurti to odbio jer je na njih pozivan kao lider Samoopredeljenja a ne kao kosovski premijer.

Kurti je još tokom kampanje i nakon izvora slao jasne poruke o potrebi da se Tači ukloni sa pozicije predsednika, optužujući ga za nanošenje štete Kosovu, u spoljnoj politici i korupciji i organizovanom kriminalu.

Odnosi su se dodatno zaoštrili u jeku pritisaka da se ukinu takse, odnosno da se nastavi dijalog sa zvaničnim Beogradom. Dok Tači Kurtija optužuje da nanosi štetu Kosovu zbog urušavanja odnosa sa SAD-om, Kurti optužuje Tačija da finalizira sporazum sa Beogradom o zameni teritorija.

Kurti je na prekjučerašnjoj vanrednoj sednici skupštine, koju je sazvala njegova opozicija, optužio Tačija i Vučića da sve vreme vode tajne razgovore, da ruše njega i vladu u pokušaju da se  potpiše tajni plan o teritorijalnoj razmeni, te da zahtev za ukidanje taksi bez reciprociteta to zapravo ima za cilj.

Tači se potom na Kurtija obrušio teškim izborom reči: „kukavica“, „đavo“, „nastavlja sa lažima i obmanama“, „narušava kosovsku politiku i institucije“, „ismejava i sabotira državu“ …

Inače oba obraćanja za medije bila su bez prevoda na srpskom.

 Pročitajte još

Sastaju se Kurti i Tači?

Kad predsednik opiše premijera: Frustriran, nastavlja sa lažima i obmanama. Kukavica, đavo…

Priština: Sednica o odnosima sa SAD, LDK zahteva ukidanje taksi, LVV predložio rezoluciju o dijalogu

Kurti: Ukidanje taksi bez reciprociteta bila bi neoprostiva istorijska greška

Kurti: Dogovor Tačija i Vučića da sruše vladu, tajni pregovori nisu nikad prestajali

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.