Kurti: Dogovor Tačija i Vučića da sruše vladu, tajni pregovori nisu nikad prestajali

Kosovski premijer Aljbin Kurti uveren je da postoji dogovor između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se sruši nova kosovska vlada, te da je „iz dvoipogodišnjeg druženja za sofrom ispala pogodba za teritorijalnu razmenu“, ali i da je srpski predsednik sam sebe doveo u zamku.

U Prištini je u toku vanredna sednica kosovskog parlamenta, na zahtev opozicije, pre svega PDK. Teme – odnosi sa SAD, takse i Kurti, koji odbija da se povinuje zahtevu iz SAD-a da bezuslovno i odmah ukine takse od 100% na robu iz Srbije i BiH.

Lider PDK Kadri Veselji je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije kazao da je Aljbin Kurti „nesposoban i da ugrožava savezništvo Kosova sa SAD“, te da su današnju sednicu sazvali kao bi „sprečili takvu štetu“.

„Kosovo i Amerika neće pokvariti odnose zbog takse, kako vi želite, ali takođe i odnosi između Kosova i Srbije se ne mogu regulisati samo sa jednom taksom kako vi tvrdite“, odgovorio je Kurti u polemici sa nekadašnjom kosovskom vlašću, sada opozicionim poslanicima.

Ukidanje taksi bez reciprociteta bila bi „istorijska greška“, jedna je od ključnih Kurtijevih poruka danas.

„Bila bi to neoprostiva istorijska greška“, kazao je.

Kritikovao je politiku, kako je nazvao – ekstremnih pozicija sa kojom su takse prvo uvedene, a sada se i njihovo ukidanje traži takođe sa iste ekstremne pozicije.

Kao i uvođenje, tako i ukidanje takse od 100% za srpsku robu bez reciprociteta predstavlja ekstremnu poziciju.

Ukidanje taksi od 100 odsto bez uvođenja mera reciprociteta bila bi ekstremna pozicija, kao što bi ekstremna pozicija bila i da se takse zadrže bez mera reciprociteta

„Zadržati taksu od 100 odsto, bez recipročnosti je ekstremna pozicija (…) i odjednom ukidanje – ne postavljajući i ne pominjući uopšte reciprocitet, takođe je ekstremna pozicija“, kazao je Kurti, dodajući da je on u svojoj izbornoj trci govorio upravo o reciprocitetu.

„Ili sve ili ništa, ili sad’, ili nikad ne može, dakle, neophodno je da pobegnemo od ovih ekstremnih pozicija. U kampanji smo učestvovali sa reciprocitetom, neophodno je da se za promenu okrenemo građanima“

Cilj je da se zapravo: „slomi vlada Kosova, da se prethodno ja slomim kao premijer“.

„Na način da snagu dobije onaj koji je u ime Kosova na tajnim pregovorima napravio sporazume koje će sada spremne servirati, ne da bi započeo dijalog, već da bi zatvorio bilo kakvu mogućnost za dijalog“, istakao je Kurti u govoru pred poslanicima.

A o tim „tajnim sporazumima“, kako je Koha prenela, kazao je sledeće:

„Iz dvoipogodišnjeg druženja za sofrom teritorijalne razmene, ispala je jedna pogodba tu. Da li ste primetili šta je rekao predsednik Srbije: ‘Sa kim da ja pregovaram, sa Kurtijem u Briselu ili sa Tačijem u Vašingtonu?’. Drugim rečima on kaže, i međunarodnim faktorima, ali i Kosovu -‘ odredite koji’. A da bi se odredio ovaj drugi za Vašington, traži se da se prethodno slomi ovaj prvi u Prištini, to je prosto. Dakle, treba da se polomi kičma ovoj vladi, ja kao novi premijer, i da se zatim kaže ‘u redu – predsednik je pobedio, sporazum na stolu i šampanjac iza’.“

Štaviše, Kurti je uveren da je dogovor već spreman između srpskog i kosovskog predsednika, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, i da je jasno da se ukidanje taksi zapravo tiče nastojanja da se zaključi dijalog.

„Nije stvar u uklanjanju taksi ili nastavku dijaloga, ovo je laž. Reč je o ukidanju taksi i zaključivanju dijaloga sa spremnim sporazumom između dva predsednika. Uveren sam da postoji gotov sporazum“, rekao je Kurti, dodajući da čak i da je verovatnoća da dogovor postoji i samo 10%, oprez je neophodan.

Uveren sam da postoji spreman dogovor, u tome je problem

Onima koji su iza, kako Kurti tvrdi – dogovora, poručuje: „Ne, ekstremnim pozicijama – niti ukidanje taksi bez reciprociteta, niti insistiranje na taksama, a ne angažujući se za reciprocitet“.

Kritikovao je i predstavnike političkih partija koje su, kako je naveo, u međuvremenu promenile svoj stav o zameni takse reciprocitetom, predlažući im da od naroda zatraže da se izjasni na referendumu.

„Oni koji menjaju stav treba da traže referendum. Legitimno je da menjate stav, ali jedina mogućnost da se on promeni je referendum i da o tome tražimo mišljenje naroda. Mi smo dobili glas naroda zbog toga i zato da im se obratimo opet sa istim pitanjem putem referenduma“, rekao je Kurti.

Uprkos prekinutom dijalogu, sa pregovorima se nije nikada prestajalo, a to su bili tajni pregovori, takođe je danas otkrio Kurti, ali i dodao da je srpski predsednik Vučić sam sebe doveo u zamku.

„Kada je taksa od deset odsto bila postavljena, a zatim od 100 odsto dve nedelje kasnije, to nije bila prepreka dijalogu o teritorijalnoj razmeni, ali je predsednik Srbije kazao da bez ukidanja taksi neće da nastavi dijalog. U međuvremenu tajni pregovori su nastavljeni. Dakle, sam predsednik Srbije je sebe postavio u ovu zamku, postavio se u ugao kako ne bi bilo dijaloga. Međutim, pod tim uglom je postojala alternativna ruta, a to su tajni pregovori. Tajni pregovori nikada nisu prestali“, rekao je Kurti.

A uveravajući one koji su ga slušali u parlamentu kazao je da kao premijer „sada ima mnogo više informacija nego kada sam bio opozicioni lider“.

Detaljnije vanrednu sednicu kosovskog parlamenta koja je počela danas u 16 časova pratite ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.