Priština: Posle povlačenja ambasade SAD hitan sastanak Tužilačkog saveta, 4 zaključka, Seljimi pozdravio

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova)

Tužilački savet Kosova kaže da je sa zabrinutošću primio reakciju američke ambasade.

TSK u saopštenju za štampu kaže da je sa zabrinutošću primio i prihvatio reakciju ambasade SAD, istovremeno zahtevajući uspostavljanje strogih pravila za izbor članova tužioca TSK i imenovanje glavnih tužilaca.

Na zahtev predsedavajućeg kosovskog tužilačkog saveta (TSK), Bahrija Hisenija, održan je 187. vanredni, zatvoreni sastanak TSK.

Posle SAD, EU se takođe povlači iz procesa praćenja u Tužilačkom savetu.

Jedina tačka dnevnog reda ovog sastanka bila je diskusija u vezi sa reakcijom američke ambasade.

Ovom prilikom, Savet je sa zabrinutošću primio i prihvatio reakciju američke ambasade u vezi sa procesom izbora članova Saveta i glavnih tužilaca. Stoga su, nakon razgovora, članovi TSK-a došli do sledećih zaključaka:

  • Svi nadređeni dužni su da prijave isto ukoliko budu obavešteni o bilo kakvom neprimerenom uticaju tokom izbornog procesa tužilaca i glavnih tužilaca TSK, kao i o bilo kakvom uticaju nadređenih tokom gore pomenutih procesa;
  • Da se zakonom reguliše postupak od strane nadležnih institucija, na takav način da članovi TSK-a nemaju pravo da se prijavljuju za glavne tužioce tokom trajanja mandata člana Saveta i obrnuto;
  • Članovi tužilaštva TSK-a i glavni tužioci biće izabrani na osnovu meritokratije;
  • Svako ko bude uticao na procenu i proces glasanja za članove Tužlačkog saveta Kosova i glavne tužioce može za rezultat da ima izuzeće iz procesa konkurisanja i pokretanje sudskih postupkom protiv njih.

Ministarstvu pravde se preporučuje da što pre preduzme mere ka zakonskim promenama koje utvrđuju stroga pravila za izbor članova tužioca TSK-a i imenovanje glavnih tužilaca.

Selimi pozdravio stavove TSK: Tužilaštvo ostaje čuvar vladavine zakona

Izvor: Koha  (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar pravde Seljim Seljimi (Selim Selimi) smatra za dobru vest stavove kosovskog tužilačkog saveta, koji je danas objavio saopštenje u kojem je naveo da je sa zabrinutošću primio reakciju ambasade SAD koja je odustala od procesa izbora glavnih tužilaca.

„Dobra vest je stav kosovskog tužilačkog saveta, sa kojim nameravamo da zajednički zaključimo postupak funkcionalne revizije“, napisao je Seljimi na Fejsbuku.

Prema Seljimiju, „zakon o izboru tužilaca se samo zajedničkim (snagama) menja“.

„Samo udruživanjem snaga možemo promeniti zakon koji će regulisati izbor tužilaca na transparentan, objektivan i meritokratski način. Samo na taj način možemo da se poboljšamo i ne bi trebalo da izgubimo veru u svoj tužilački sistem“, piše dalje.

Seljimi kaže da „tužilaštvo ostaje čuvar vladavine zakona“.

„Zajedno ćemo ojačati nezavisne tužioce protiv korupcije i organizovanog kriminala“, napisao je Seljimi.

Povezani tekstovi:

Posle SAD, EU se takođe povlači iz procesa praćenja u Tužilačkom savetu

„Pokvaren sistem“ – Ambasada SAD u PR se povlači iz procesa nadgledanja odabira tužilaca

Ambasada SAD: TSK se nije pridržavao sopstvenih pravila pri imenovanju glavnih tužilaca

Bljerim Isufaj izabran za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova

TSK imenovao pet kandidata za glavnog specijalnog tužioca i četiri za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.