Murati: „Dolina treba da se pridruži Kosovu, a tri severne opštine treba da se daju Srbiji“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Lider „Pokreta Jedinstva“ Valjon (Valon) Murati rekao je da je redefinicija granica jedini način za rešavanje problema između Kosova i Srbije.

Rekao je da bi tri albanske opštine u Preševskoj dolini trebalo da pridruže Kosovu, a one sa srpskom većinom na severu, Srbiji.

„Platforma Pokreta za jedinstvo je vrlo jasna. Mislimo da je jedino celovito rešenje albansko-srpskog problema, ovog puta ono koje prolazi kroz rešenje problema između Kosova i Srbije, redefinicija granica. Prema Pokretu za jedinstvo, mislimo da bi tri albanske opštine na istoku Kosova, Preševo, Medveđa i Bujanovac, gde su Albanci u većini i imaju teritorijalni kontinuitet, trebalo da se pridruže Kosovu. Isti princip trebalo bi da se primeni na tri opštine sa srpskom većinom koje imaju teritorijalni kontinuitet sa Srbijom i imaju pravo da joj se pridruže“, rekao je Murati.

KoSSev: Valjon Murati je bivši kosovski ministar za dijasporu. Još 2015, tadašnja „Kosovska strateško-akciona mreža“ – KSAM, koja je okupljala srpske civilne organizacije zatražila je njegovu smenu sa ministarske pozicije zbog izjave da je “privilegovani položaj nealbanskih zajednica, a posebno srpske zajednice, jedan od ključnih razloga za migraciju kosovskih Albanaca”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.