Posle SAD, EU se takođe povlači iz procesa praćenja u Tužilačkom savetu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon američke ambasade, EU se takođe povlači iz procesa nadzora izbora novih članova u Tužilački savet Kosova i izbora glavnih tužilaca.

Portparolka u Kancelariji EU na Kosovu, Dinka Živalj, rekla je za Kohu da EU takođe ima svoje dileme u vezi sa ovim procesom i da će se iz tog razloga povući, sve do njegove potpune revizije.

„Uzeli smo u obzir zabrinutost koju su izrazile Sjedinjene Države. EU takođe ima svoje dileme i odlučila je da se povuče iz procesa, sve dok se ne preispita i ne sprovede u skladu sa relevantnim zakonima i propisima“, rekla je Živalj.

Američka ambasada je u petak uveče saopštila da se povukla iz procesa nadzora izbora novih članova u TSK, kao i izbora glavnih tužilaca.

Kao reakciju, ambasada je kritikovala nedostatak transparentnosti i sukoba interesa, zahtevajući da se tužioci biraju na osnovu njihovih kvalifikacija, a ne na osnovu političke pripadnosti ili pripadnosti.

„Nažalost, verujemo da su ti procesi u osnovi poremećeni. Nedostaje im transparentnost i sve su izloženiji sukobu interesa.

TSK je ostao bez tri člana. Oni su podneli ostavke, uoči objavljivanja konkursa za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva na Kosovu. Zejnulah Gaši (Zejnullah Gashi) iz Peći, Dešire (Deshire) Jusaj iz Đakovice i Arben Ismajlji (Ismajli) iz Gnjilana podneli su ostavke u četvrtak, na sastanku TSK-a.

KoSSev:

Neposredno nakon što se obelodanila odluka da se SAD povuče iz saveta, reagovao je kosovski premijer, ali se danas hitno sastao i Tužilački savet Kosova, donevši četiri zaključka. Sa obe adrese stigla je zabrinutost.

Avdulah Hoti naglasio je da kosovska vlada radi na reformi pravosuđa, uključujući i tužilaštvo, te da će ovaj proces, kako je obećao, „osigurati transparentan pravosudni sistem“.

TSK u svojim zaključcima naveo je da traže da se zakonom reguliše to da članovi TSK-a nemaju pravo da se prijavljuju za glavne tužioce tokom trajanja mandata člana Saveta, da će se tužioci u savetu i glavni tužioci birati na osnovu zasluga i kvalifikacija i da će se preduzeti druge mere protiv mogućnosti trgovine uticaja i korupcije.

Kosovski ministar pravde je odmah reagovao i pozdravi odluku.

Ambasada SAD je, međutim,  još prošle godine upozorila na nepoštovanje sopstvenog pravilnika STK prilikom odabira glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Tužilački savet Kosova u decembru prošle godine, posle dva neuspešna pokušaja tokom te godine, izabrao je Bljerima Isufaja za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i Kujtija Munišija za glavnog tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

Ambasada SAD izrazila je razočaranje tim povodom i upozorila na nedostatak transparetnosti.

Prethodno je i bivši ambasador SAD u Prištini Greg Delavi, još 2018, upozorio na potrebu bolje saradnje tužilačkog saveta sa kancelarijom glavnog revizora u vezi sa mogućim zloupotrebama budžeta.

Priština: Posle povlačenja ambasade SAD hitan sastanak Tužilačkog saveta, 4 zaključka, Seljimi pozdravio

Ambasada SAD: TSK se nije pridržavao sopstvenih pravila pri imenovanju glavnih tužilaca

„Pokvaren sistem“ – Ambasada SAD u PR se povlači iz procesa nadgledanja odabira tužilaca

Ambasada SAD: TSK se nije pridržavao sopstvenih pravila pri imenovanju glavnih tužilaca

Bljerim Isufaj izabran za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova

TSK imenovao pet kandidata za glavnog specijalnog tužioca i četiri za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.