TSK imenovao pet kandidata za glavnog specijalnog tužioca i četiri za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini

Foto: Zakletva za pravdu

Izvor: Betimi për Drejtësi (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Pet kandidata ušlo je u trku za mesto glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (STRK).

Tužilački savet Kosova objavio je nakon sastanka u petak imena kandidata za ovu poziciju.

Za mesto glavnog specijalnog tužioca predloženi su Haki Gecaj (Haki Gecaj), Ade Dema  (Atdhe Dema), Armend Hamiti (Armend Hamiti), Bljerim Isufaj (Blerim Isufaj) i Afrim Šefkiu (Afrim Shefkiu), prenosi „Zakletva za pravdu“.

Takođe, tokom sastanka su objavljena i imena kandidata za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva Prištine, a kandidati za ovo mesto su Kujtim Maniši (Kujtim Munishi), Valjdet Gaši (Valdet Gashi), Fitore Sadikaj (Fitore Sadikaj) i Fatmir Behrami (Fatmir Behrami).

Istovremeno, tužilac Ibrahim Beriša (Ibrahim Berisha) eliminisan je iz trke.

Predsedavajući TSK, Bahri Hisenu (Bahri Hyseni), naveo je da je nakon revizije dokumenata o Ibrahimu Beriši (Ibrahim Berisha) ustanovljeno da su protiv njega podnete dve disciplinske mere.

„Mera ukora izrečena mu je 2016. Ta mera nije prepreka za kandidaturu. Međutim, protiv Beriše je 2017. godine podneta i disciplinska mera, ukor uz preduzimanje korektivnih mera, a ova mera jeste prepreka za kandidaturu za glavnog tužioca. Iz tog razloga je odlučeno da se eliminiše iz trke“, rekao je Hiseni.

Tužilac Beriša usprotivio se toj odluci, ali je TSK, sa devet glasova „za“ i jednim uzdržanim od strane predsedavajućeg Bahrija Hisenija, odbio prigovor Beriše.

TSK je na sastanku održanom 3. septembra imenovao i panele za ocenu i imenovanje glavnog specijalnog tužioca Republike Kosovo (STRK) i glavnog tužioca  Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Izbor ovih panela obavljen je žrebom. Sa izuzetkom predsedavajućeg TSK, Bahrija Hisenija, koji je po službenoj dužnosti član ovih panela, izabrana su i još po četiri člana TSK.

Berdije Sulja-Aljšići (Bedrije Syla-Alshiqi), Radica Milić, Dešir Jusaj (Dëshirë Jusaj) i Zajnulah Gaši (Zejnullah Gashi) izabrani su za članove panela za imenovanje glavnog tužioca STRK. S druge strane, Arben Ismajli (Arben Ismajli), Aleksander Ljumezi (Aleksander Lumezi) i Ikramije Bojadžiu (Ikramije Bojaxhiu) izabrani su za članove Komisije za razmatranje.

Rezervnu komisiju za ove panele čine Hadži Sinanaj (Haxhi Sinanaj) i Merita Bina-Rugova (Merita Bina-Rugova).

TSK već dva puta ove godine nije uspeo da izabere glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.