„Pokvaren sistem“ – Ambasada SAD u PR se povlači iz procesa nadgledanja odabira tužilaca

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini oštro je reagovala povodom procesa odabira novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca, piše Gazeta Express.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, izrazio je potom zabrinutost zbog toga što se ambasada SAD povukla iz procesa nadzora izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i izbora glavnih tužilaca.

„Samo transparentan proces, bez ikakvog sukoba interesa ili političkog uticaja, osigurava izbor na osnovu zasluga“, kazao je Hoti, uz naznaku da zabrinutost amasade treba ozbiljno shavtiti.

Hoti je dodao da Vlada, radi na reformi pravosuđa, uključujući i tužilaštvo, te da će ovaj proces osigurati transparentan pravosudni sistem“.

U odgovoru koji je izdala ambasada navodi se da su procesi odabira u osnovi pokvareni, jer im nedostaje transparentnost i predmet su sve većeg sukoba interesa.

Usled ovakve situacije, američka ambasada najavila je da neće nastaviti da nadgleda ove procese.

„Budući da bi se dalje uključivanje ambasade moglo pogrešno protumčiti kao odobravanje ovog pokvarenog sistema, više nećemo učestvovati. Tužioci bi trebalo biti odabrani na osnovu njihovih kvalifikacija, a ne političke pripadnosti ili veza“, navodi se u reakciji.

Navode da su neophodne promene pravnog okvira na kojima se zasniva Tužilački savet Kosova, a kako bi se obnovila tranasparentnost i pravičnost ovog sistema.

„Zbog toga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da se odmah završi Pregled funkcionalnosti“, navode iz ambasade.

Podsetili su da je američka ambasada već godinama učestvovala u procesu nadgledanja i monitoringa procesa odabira novih članova Tužilačkog saveta Kosova i odabira glavnih tužilaca.

Ambasada SAD je još prošle godine upozorila na nepoštovanje sopstvenog pravilnika STK prilikom odabira glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Tužilački savet Kosova u decembru prošle godine, posle dva neuspešna pokušaja tokom te godine, izabrao je Bljerima Isufaja za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i Kujtija Munišija za glavnog tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

Ambasada SAD izrazila je razočaranje tim povodom i upozorila na nedostatak transparetnosti.

Prethodno je i bivši ambasador SAD u Prištini Greg Delavi, još 2018, upozorio na potrebu bolje saradnje tužilačkog saveta sa kancelarijom glavnog revizora u vezi sa mogućim zloupotrebama budžeta.

Ambasada SAD: TSK se nije pridržavao sopstvenih pravila pri imenovanju glavnih tužilaca

Bljerim Isufaj izabran za glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova

TSK imenovao pet kandidata za glavnog specijalnog tužioca i četiri za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.