Poplave širom centralnog Kosova, izlile se reke u srpskim sredinama, na Severu pod vodom Grabovac

Foto: KoSSev, Čitaoci, Gornji Livoč

Vest je ažurirana

Zbog obilnih padavina, delovi Kosova se od vikenda suočavaju sa poplavama, a neka mesta su i evakuisana. Poplave jutros blokiraju deo saobraćajnica, ugrožavaju kuće, a u Kamenici je bujica odnela i jedan most.

22:21 – Voda blokirala Radevo, do Lepine samo iz pravca Lipljana

Nivo vode u Radevu i Lepini i dalje raste. Opština Gračanica i JKP „Ekologija“ obezbedili su džakove sa peskom kako bi pomogli meštanima u borbi sa vodenom stihijom, javlja RTV Kim.

U Radevo se ne može automobilima. Oni koj dolaze u selo prinuđeni su da automobile ostavljaju kod mosta, a da do svojih domova idu traktorom. Do Lepine se može jedino iz pravca Lipljana. Put koji iz Preoca vodi prema Lepini je takođe poplavljen, javlja ovaj medij.

Najkritičnije su ugrožena domaćinstva pored same reke. Međutim, usled povećanja nivoa Sitnice voda se proširila i na središnje delove sela i dopire do sve većeg broja kuća.

Slična situacija je slična i u Lepini. Kako RTV Kim saznaje nivo vode raste, ni pumpe za izvlačenje vode ne pomažu.

U Lapljem Selu veliki broj dobrovoljaca odazvao se na poziv JKP „Ekologije“ i puni džakove peska koje zatim šalju ka Lepni i Radevu, dok se lokalna omladina organizovala za raznošenje.

21:55 – Poplave i na jugoistoku Srbije, Spasioci evakuišu stanovništvo

Jake kiše i izlivanje reka doveli su i do evakuisanja stanovništva i na jugoistoku Srbije, javlja Nova.rs.

Usled izlivanja Torinskog potoka, spasioci su preventivno evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca, dok su u mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedna nepokretna.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisana je jedna starija osoba iz kuće, kao i starija žena u selu Badnjevac kod Žitorađa gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi.

Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, spasioci su ispumpavali vodu iz 10 porodičnih kuća.

Usled obilnih padavina, došlo je do izlivanja potoka u dvorištima kod Žitorađe i u okolnim selima, a vatrogasne ekipe prate situaciju na tom delu terena. Zbog izlivanja vodotokova, na teritoriji opštine Doljevac proglašena je vanredna situacija.

Kako se navodi, spasilačke ekipe biće i dalje na terenu dok padavine ne prođu.

Nova.rs

21:20 – Kancelarija za KiM: Na desetine kuća poplavljeno u srpskim sredinama

Više desetina domaćinstava u srpskim sredinama ugroženo je poplavama koje su izazvali jake kiše i izlivanje reka. Iz Kancelarije za KiM potvrđeno je večeras za KoSSev da je veoma teška situacija u selima u opštinama Lipljan i Gračanica, kao i da izlaze u susret stanovništvu slanjem hrane, vode ali i pumpi za izvlačenje vode u saradnji sa lokalnim vlastima.

Prema poslednjim podacima Kancelarije za KiM, u Donjoj Gušterici poplavljeno je 30 kuća, u Gornjoj Gušterici 4, u Livađu 12, u Dobrotinu 25, i Skulanevu 15 kuća.

Ovim selima biće upućena veća količina vode za piće.

Iz Kosovske Mitrovice ka Prilužju, u kom se večeras izlila reka Sitnica, upućene su tri pumpe za izvlačenje vode, a biće poslata i voda za piće.

U Kuzminu, Batusu i Ugljaru više porodica je ugroženo. Ovim mestima će biti prosleđena četiri sušača, a upućeno je 50 paketa hrane i vode.

Ugroženo je 10 kuća u Ranilugu i Kormiljanu, ali i u Kosovu Polju. U opštini Lipljan najteža situacija je u mestima Lepina i Radevo.

Reka Sitnica izlila se i u ovim selima, a njima će biti upućeni sušači i pumpe, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Gračanica je pod kontrolom. U ovom mestu je poplavljeno dvorište vrtića, kao i deo Romske Mahale. Ovom mestu su takođe poslati sušači, hrana i voda za piće.

U opštinama Vitina, Istok i Gnjilane je situacija pod kontrolom.

21:01 – Prilužje: Izlila se reka Sitnica, voda stigla do prvih domaćinstava i prizemlja dve zgrade

U Prilužju se večeras izlila reka Sitnica, voda je trenutno doprla do 10 kuća u delu sela gde se nalazi oko 50-tak domaćinstava.

Više o tome u posebnoj vesti.

18:57 – Savić: Lab i Sitnica izlili se na više mesta u Prilužju, situacija pod kontrolom

Član odbora sela Prilužje, Velibor Savić, koji je od jutarnjih sati na terenu, potvrdio je u večerašnjem razgovoru za KoSSev da se reka Sitnica izlila na tri mesta u ovom selu, a Lab na dva.

Savić međutim dodaje da je situacija, što se tiče domaćinstava, i dalje pod kontrolom, jer su poplavama uglavnom zahvaćene oranice.

Sa druge strane, član odbora Prilužja potvrdio je navode meštanina ovog sela, Vetona Šaćirija, koji se prethodno javio našem portalu – da je situacija problematična u delu romske mahale.

Savić je ujedno izjavio da ovaj deo sela u kojem su izgrađene kuće nije bio predviđen kao urbano rezidencijalno naselje – ne samo zbog blizine rečnog korita, već i zbog posebnog problema – podzemnih voda.

Savić, koji je sve vreme na terenu zajedno sa Crvenim Krstom, kaže da oni nadgledaju situaciju.

18:52 –  Meštanin Prilužja: Situacija je kritična, ko može neka nam pomogne, barem čizme da imamo

Situacija u selu Prilužje koje je takođe zahvaćeno poplavama pogoršava se, izjavio je za KoSSev meštanin ovog sela Veton Šaćiri. Navodi da se, prema najavam, večeras očekuje porast nivoa vode koja je već ušla u dvorišta više domaćinstava u ovom selu.

U video klipu koji nam je prosledio opisuje situaciju u svom dvorištu koje je preplavljeno ali i dodaje da će meštani noć provesti budni, kako bi nadgledali situaciju.

Kaže i da niko od nadležnih nije došao da ih obiđe, ali i da je sa meštanima na terenu predstavnik romske zajednice u ovom selu.

„Čekamo da nam donesu barem čizme. Pozdrav svima, ko može da nam pomogne, barem čizme da imamo, hvala puno“, dodao je Šaćiri.

18:31 – U Kuzminu situacija i dalje loša

U selu Kuzmin u kom je usled izlivanja reke poplavljeno više domaćinstava, situacija je i dalje loša. Ove navode potvrdili su večeras za KoSSev meštani ovog sela koji su nam ujedno i dostavili video klipove.

RTK2 javila je večeras da je u nekim delovima sela voda čak i više nadošla, usled čega pojedini meštani ne mogu da izađu iz kuće.

Meštani apeluju na sve nadležne institucije da im pomognu jer strahuju od pogoršanja situacije pošto voda nadolazi velikom brzinom.

18:10 – Nezapamćene poplave u Suvom Dolu, Skulanevu, Lepini i Radevu

Usled oblinih padavina u proteklim danima skoro 90 odsto sela Lepina je pod vodom. Voda je prodrla u nekoliko domaćinstava, a meštani na sve načine pokušavaju da pomognu jedni drugima, javlja RTK2.

Slična situacija je i u Radevu čiji meštani za ovaj medij tvrde da ne pamte ovakvu katastrofu.

Kada je reč o Skulanevu, dvorišta sa leve strane puta prema Lipljanu su, takođe, pod vodom koja preti da prodre i u kuće.

Službenik za vanredne situacije u ovom selu koje pripada opštini Gračanica, Gligorije Maksimović, kaže da se bagerima prave propusti kako bi se omogućilo da voda izađe iz dvorišta.

Dodao je i da je angažovano više kompanija i da su se uključili i volonteri.

Usled jakih kiša ujedno je preplavljen deo puta koji povazuje ovo selo sa Suvim Dolom i opštinom Lipljan.

17:04 – Sela u opštini Gora bez struje zbog nevremena

Opštinu Gora zadesilo je pre par dana nevreme koje je oborilo stabla i napravilo kvar na električnoj mreži. Meštani Gornje Rapče od juče su bez struje, javlja RTV Kim.

„Ledena kiša počela je da pada pre dva dana, ali je juče napravila haos. Dalekovodi su prekinuti, veliki broj drveća je oboren. Od juče ujutru, od 8 časova nemamo struju, a kako se meni čini neće je biti uskoro. Ekipe iz elektrodistribucije su na terenu ali je teško da kvar otklone u kratkom roku“, kazao je za ovaj medij meštanin sela Zećir Zurapi.

16.35 – Porastao nivo vode na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Usled višednevnih padavina porastao je nivo vode i na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Za razliku od drugih mesta širom Kosova u gradu na Ibru je za sada korito reke pod kontrolom i nije bilo izlivanja.

15:38 – Razrušeno više mostova 

U ulici Mithata Frašerija (Mit’hat Frashëri) u Đakovici, bujica je odnela most, a isto se desilo i u selu Dobroševac, javlja Koha.

Most je jutros, kako je potvrđeno za KoSSev iz Kosovske policije srušen i u Kamenici.

15:37 – U Gnjilanu evakuisano 15 osoba, jedna srpske nacionalnosti

Do prvih evakuacija zbog poplava došlo je sinoć kada su evakuisana domaćinstva u Đakovici. Danas se sa evakuacijom počelo i u Gnjilanu gde je pored 15 evakuisanih osoba, još 87 zatražilo pomoć.

Evakuisano je 5 osoba iz Gnjilana, dve iz Mališeva, 3 iz Ugljara, 4 iz Braseljca i jedna osoba srpske nacionalnosti iz Šilova, potvrdio je za kosovske medije Sami Spahiju vođa tima za zaštitu i spasavanje opštine Gnjilane.

Ova opština uspostavila je brojeve za hitne slučajeve – 193 i 112.

15:19 – Poplavljen bar na obali Ibra u Leposaviću

Kako se može videti na objavama građana na društvenim mrežama, u Leposaviću je Ibar poplavio „Kafe Malibu“.

Kafe Malibu, koji funkcionise samo u letnjem periodu, nalazi se na samoj obali Ibra u blizini sela Kutnja, neposredno pored Sportskog centra.

15:11 – Smanjena proizvodnja pijaće vode u Šipolju, obustavljena u Vučitrnu

Kompanija za vodosnabdevanje u Regionu Mitrovice saopštila je da je zbog velikih padavina i mutne neprerađene vode smanjena proizvodnja pijaće vode u Šipolju.

Opširnije u posebnoj vesti.

14:17 – Janjevka stigla i do domova u Lipljanu

Osim Donje Gušterice gde je reka Janjevka već poplavila pojedine kuće i saobraćajnice, ova reka počela je da se izliva i u Lipljanu, javljaju nam čitaoci sa terena.

U ovom mestu je voda već ušla u porodičnu kuću koja je najbliža reci.

U ovom mestu je u reku upao jedan manji kamion kojeg izvlači bager, a na terenu su i službenici Kosovske policije.

13:49 – Prizori iz Donje Gušterice

U selu Donja Gušterica, u opštini Gračanica izlila se reka Janjevka. Poplavljene se i pojedine kuće, ali i saobraćajnice koje prolaze kroz ovo mesto.

Foto: KoSSev, Čitaoci, reka Janjevka u Donjoj Gušterici
13:36 – Izlio se Lab u Prilužju

Član odbora sela Prilužje, Velibor Savić, upravo je potvrdio za KoSSev da se korito reke Lab u ovom mestu izlilo, ali da voda još uvek nije stigla do domaćinstava.

„Ja i ostali meštani smo na terenu, korito reke Sitnice je i dalje pod kontrolom, ali je situacija drugačija kod reke Lab. Malo pre se voda izlila, ona ide prema selu, ali nije stigla do domaćinstava. Pratimo, budni smo, šta je do nas radimo.“

13:20 – RTV Kim: Popović – Cele noći smo na terenu, ovakve poplave se ne pamte poslednjih 50 godina
Foto: RTV Kim, Laplje Selo

Situacija u Lapljem Selu danas je nešto bolja u odnosu na prethodnu noć, međutim i dalje su pod vodom dvorišta škole, vrtića, crkve Svete Petke, te seosko groblje i brojna domaćinstva, javlja RTV Kim.

Voda je prodrla u „Market Mitić“ koji se nalazi preko puta Osnovne škole „Miladin Mitić“. Vlasnik Lazar Mitić kaže da trenutno ne može da proceni štetu nastalu nakon poplave.

Situacija je posebno loša u delu Lapljeg Sela oko zgrada, kao i u dvorištu crkve „Svete Petke“. Pod vodom je i seosko groblje. Velike količine vode ima na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, pa se saobraćaj odvija usporeno.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je situacija u ovoj opštini veoma teška i da su njihove službe pokušavale da građanima pomognu. „Cele noći smo bili na terenu, dosta nas je porodica zvalo. Negde smo uspeli da zaštitimo imanja, negde nismo“, kaže Popović dodajući da se ovakve poplave na centralnom Kosovu ne pamte u poslednjih pedeset godina.

Kako saznajemo, situacija je posebno teška u Gušterici. Popović, koji trenutno obilazi ovo selo, rekao je da je tridesetak kuća „odsečeno“.

„Sinoć sam obišao skoro sva mesta u opštini Gračanica i stvarno mogu reći da su prizori bili teški i da je bilo mnogo vode“.

Popović kaže da ima dovoljno mehanizacije kojom može da se pritekne u pomoć građanima koji se suočavaju sa poplavama. „Međutim, na nekim mestima mehanizacija nije mogla da priđe već su sami meštani zajedno sa radnicima JKP „Ekologija“ i Odeljenja javnih službi štitili svoje domove“, kazao je Popović.

12:53 – Kosovsko Ministarstvo infrastrukture obavestilo o stanju na putevima usled poplava

Kosovsko Ministarstvo za infrastrukturu objavilo je jutros informacije o stanju na putevima nakon obimnih padavina zbog kojih su tokom vikenda, a posebno danas, poplavljena brojna sela i gradovi širom Kosova.

Opširnije u posebnoj vesti.

10:52 – Posle noćašnjih padavina poplave širom centralnog Kosova, na Severu pod vodom Grabovac

Kako Koha javlja, zbog situacije sa poplavama širom Kosova, kosovski premijer, Avdulah Hoti, rekao je da su sve institucije usredsređene na ovaj problem, a kontaktirao je i komandanta KFOR-a, Franka Federićija, tražeći podršku ukoliko to bude bilo potrebno.

Iz kosovskog Hidrometeorološkog zavoda je saopšteno da je najteža situacija u nizijskim naseljima pored Sitnice, Laba, Ibra, Belog Drima, Drenice, dok opasnost predstavlja i topljenje snega s planina preko bujičnih voda.

Našem ali i drugim portalima javljali su se meštani Kuzmina, Prilužja, Plemetine, Lepine ali i mesta u Metohiji. Voda se u toku jučerašnjeg dana iz većine ovih sela bila povukla, ali situacija se opet pogoršala nakon noćašnjih obilnih padavina sa grmljavinom.

Da su od jutros pod vodom i delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina, piše RTV Kim.


U pojedinim mestima voda je prodrla u kuće, letine, štale, oranice. Tokom noći u Skulanevu, meštani su evakuisali stoku i živinu. Slična je situacija i u Lepini i Ugljaru.

Na nekoliko mesta u Gračanici i Lapljem Selu voda izvire iz kanalizacije. Dvorište škole „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu je takođe pod vodom. Bujica je zahvatila i deo u kojem se nalaze stambene zgrade u ovom selu.

Foto: RTV Kim, Lepina

Situacija je posebno teška u selu Kuzmin u opštini Kosovo Polje gde se još pre dva dana izlila Drenica, javlja RTV Kim.

Našem portalu su se javili i građani Gornjeg Livoča u opštini Gnjilane koji takođe javljaju da je situacija alarmantna.

Kako je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske policije za Region Gnjilana, Ismet Hašani, jedinice za hitne slučajeve su na terenu i procenjuju situaciju.

„Regionalni putevi su prohodni, ali je u opštini Kamenica srušen most usled velikog priliva vode“, rekao je on za KoSSev.

Dodaje da za sada nema informacija da je iko evakuisan, ali potvrđuje da su podrumi više kuća poplavljeni.

Iz opštine Kamenica apeluju na sve građane da za svaki problem koji imaju u slučaju poplava, za pomoć pozovu na sledeći broj: 080011010

Kako javlja Radio Goraždevac jutros su poplavljena i sela u Metohiji.

Reka Kujavča koja protiče kroz Osojane izlila se iz svog rečnog korita i nanela ogromnu štetu jednom delu domaćinstava koje se nalaze uz obalu.

Poplavljene su oranice, usevi i poljoprivredno dobro.

Poplavljeno je i Veliko Kruševo kod Kline gde je došlo do izlivanja Belog Drima i njegovih pritoka.

Foto: Radio Goraždevac

Poplavljevna si u i mesta u Pomoravlju. RTV Puls javlja da su ugrožene kuće u rejonu Raniluga gde je Binačka Morava poplavila pojedine podrume.

U Šilovu su poplavljeni i podrumi Kulturno prosvetnog centra i Doma zdravlja zbog čega je deo lekova i medicinske opreme morao da se preveze u ambulantu u Gornje Kusce.

Prolazak kroz glavnu šilovačku ulicu za pešake je nemoguć, jer je na pojedinim mestima voda viša od pola metra, dalje javlja RTV Puls.

Slično je i u Gornjem Kuscu gde se usled obilnih padavina formirala velika vodena površina na skretanju sa magistralnog, tzv. „kružnog“ puta ka Kuscu, tako da se saobraćaj trenutno odvija preko susednog sela Stanišor.

Foto: RTV Puls
Na Severu poplavljeno zemljište u Grabovcu, u Leposaviću povećan vodostaj, ali za sada bez opasnosti za kuće i useve

Pod vodom je i obradivo zemljište na Severu, u opštini Zvečan, javlja Radio Kosovska Mitrovica.

Kako navode, u Grabovcu se izlio Ibar i poplavio priobalna imanja.

Nivo Ibra povećan je za sada i u opštini Leposavić, ali za sada nema ugroženih objekata i useva. Ugroženi su jedino mostovi, javlja naš reporter sa terena.

U Lešku su juče nadležni čistili oko mosta, a zbog balvana ugrožen je most koji povezuje selo Gornji Krnjin sa Leposavićem. Ekipe direkcije za gradsko-građevinsko zemljište su na terenu. Upravo sada rade na raščišćavanju nanosa na tom mostu. Planinske reke su nadošle, ali za sada, ne prave velike probleme, saznajemo iz ove direkcije.

Podvožnjak u Uroševcu je blokiran, od saobraćajnica su odsečena mesta Gornja Koretnica i Dobroševac u Glogovcu, a u Prištinu je moguće ući samo putem Magure – Lipljan, javlja Koha.

Voda je ušla u domove stanovnika Gornjeg i Donjeg Dobreva, a Donje Dobrevo je takođe odsečeno od saobraćajnica.

Poplavama je juče najviše bila pogođena opština Đakovica, javio je RTK2. Kosovske bezbednosne snage su u subotu uveče evakuisale građane, čiji su domovi poplavljeni. Nehat Koćianj iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, rekao je za Indeksonline da se situacija u opštini Đakovica pogoršava, gradske ulice su pod vodom. U gradu je evakuisano 9 porodica koje su privremeno smeštene na vojnom aerodromu. Takođe je evakuisano 70 stanovnika sela Brekoč.

Regionalna kompanija za vodosnabdvanje u Đakovici jutros je upozorila meštane sela Grćina, Damjane, Opteruša, Senovac, Drenovac i Velika Hoča da ne piju vodu sa česme.

Opština Štimlje je zbog poplava podigla prvi stepen mobilizacije za pripremu za vanrednu situaciju, piše Koha. Najozbiljnija situacija u ovoj opštini je u mestima Rašince, Đurkovce i Vojinovce.

Na terenu su u Štimlju policija, vatrogasci i javna preduzeća, piše Koha.

Povezani članci:

Situacija u Prilužju trenutno pod kontrolom, ali pada ledena kiša, meštani zabrinuti

Sneg i u gradovima, putevi u KM očišćeni, najavljuju se nove padavine

Kosovski Hidrometeorološki zavod: Očekuju se nove padavine i pogoršanje situacije

Poplavljena pojedina domaćinstva u KuzminuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.