Koalicija NADA posle Vučićevog obraćanja: Izdaja nikad ne prolazi nekažnjeno

Miloš Jovanović Mitrovica
FOTO: KoSSev

Svako ko i najmanje drži do nacionalnog ponosa i odgovornosti prema Srbiji i ko razume i oseća posledice eventualnog napuštanja odrešitog stava o neophodnosti očuvanja Кosova i Metohije u ustavno-pravnom poretku Srbije, sa nevericom je odslušao izjavu predsednika Republike, datu posle susreta sa diplomatskom petorkom.

Ovako je reagovala Nova demokratska stranka Srbije, neposredno nakon kratkotrajnog obraćanja Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije sastao se juče u Beogradu sa specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i diplomatskim savetnicima francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, koji su u Beograd stigli iz Prištine.

Njih je Novi DSS opisao kao predstavnike onih zemalja i organizacija koje su glavni sponzori i promoteri secesije Kosova kao južne srpske pokrajine.

Кoalicija NADA, koju čine Novi DSS i POКS, zahteva od predsednika Srbije da građane Srbije hitno obavesti o sledećim pitanjima:

„Sadržini tzv. francusko-nemačkog tj. plana EU za Кosovo, s obzirom na to da o sudbini države ne može da se pregovara tajno i mimo naroda. Na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je preuzeo obavezu, odnosno iskazao spremnost da, kako je izjavio ‘prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma’? Da obavesti javnost na koje je to ‘teške odluke u interesu evropske perspektive’ spreman, kako je to izjavio Lajčak. Da građane Srbije upozna koji su to ‘problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom’ i izjasni se da li Кosovo i Metohiju smatra predmetom prodaje“.

Кoalicija NADA u saopštenju zaključuje kao „nedopustivo“ to da se „poigrava sa sudbinom“ države i sopstvenog naroda, te da „izdaja“ državnih i nacionalnih interesa „nikada ne prolazi nekažnjeno.“

Šta je kazao Vučić

Vučić je najavio da će u narednim nedeljama obaviti konsultacije sa vladom, parlamentom, kao i svim značajnim društvenim faktorima.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, kazao je uz napomenu da ne može da govori o tome jer predlog, potvrđuje, nije javan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.