Vučić: Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD-om, Derek Šole strašno važan čovek

Ne možete slonovi i tigrovi da ucenite malog vuka, a još manje možete da ga vodite u cirkus. Ko god je probao, taj se opekao ili bio gadno ugrižen, ovako je o neukrotivoj životinji, premda maloj, ali opasnoj, srpski predsednik u alegoriji objasnio kako izdržava pritiske oko Kosova. Drugim rečima: Ja sam gromobran za Srbiju, gromobran za sve slobodne ljude u Srbiji. A tek kad mene srušite, onda ćete srušiti Srbiju„.

Kako je i obećao, srpski predsednik je večeras, uoči svog ranijeg najavljenog puta na Hilandar održao novogodišnju konferenciju za medije.

„Kolika je god želja da smene mene, do sada se promenilo pet pregovarača iz Prištine. Do sada je samo jedan iz centralne Srbije, a uvek su bili mnogo uspešni, pobeđivali i rasturali me“, kazao je.

Tvrdi da Srbija nastavlja borbu, i da će uvek želeti mir sa Albancima, uz poštovanje svih sporazuma. Ne beži od šest sporazuma, dok Albanci i međunarodna zajednica „beže od svih šest i nijedan ne mogu da poštuju“ – dodaje.

Jedan drugi dokument, sada u formi nacrta je posebno aktuelan jer se već forsira kao da je predlog – tzv. francusko-nemački predlog za Kosovo.

„Mi imamo nacrt, ja vidim kako ga forsiraju i ponašaju se kao da je predlog koji ne smete da odbijete, veliki i moćni mogu sve, mi smo mali ali nikad ne zaboravite razliku između slona, tigra i vuka“, kazao je Vučić.

„Kao da je Skupština Srbije usvojila“

 

„Oni ga doživljavaju kao predlog, ne kao nacrt kao da ga je Skupština Srbije usvojila, kao da Nemačka i Francuska imaju više Nemaca i Francuza nego Srba i srpskih interesa Kosovu. (…) Mi imamo nacrt, ja vidim kako ga forsiraju i ponašaju se kao da je predlog koji ne smete da odbijete. Veliki i moćni mogu sve, mi smo mali ali nikad ne zaboravite razliku između slona, tigra i vuka“.

Na ovaj skup moćnih divljih zveri predsednik se osvrtao svako malo tokom konferencije kako bi istakao svoju nepobedivost pred moćnim neprijateljima, ističući takođe svoju ulogu kao bedema i štita Srbije:

„Mi ćemo svoju borbu da nastavimo. Svako svoj posao, oni ucene i pretnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost, da čuvamo Srbiju. Seiriće mnogi u zemlji u inostranstvu – ode Vučiću glava, steže se omča – koliko sam puta to pročitao i ponosan sam što ne diraju druge. Nekako je uvek samo Vučić živ. Nekako mene samog i malog nisu uspeli da slome, kako će tek junake u ovoj zemlji, tako da ja budem prvi bedem i štit. Pa tek kad mene slome, onda će na sve junake da nasrću“.

„Sve što mogu da kažem – mi se držimo svog Ustava, a možemo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali to moraju da budu kompromisna rešenja, a ne poniženja za Srbiju i za srpski narod na Kosovu“, istakao je predsednik Srbije.

Dolazak Šolea uskoro, pa onda ostali ‘stručnjaci’ iz EU

Najavio je posetu američkog savetnika Dereka Šolea za 11. i 12. januar, opisujući ga kao strašno važnog čoveka. Nešto više od savetnika.

„Ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Videćemo kako će to ići, neće to biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo“, naglasio je uz opasku da posle toga očekuje dolazak svih „ostalih stručnjaka iz Evrope“.

Na brojne prozivke i kritike o izdaji Srba sa Kosova, njihovom razočaranju nakon što su raspuštene barikade, te navodima da Srbi napuštaju Kosovo, Vučić tvrdi da Srbija sada gubi između 1 i 3 posto na godišnjem nivou, kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji, premda su različiti uzroci za to:

„Na Kosovu zbog teškog života pod albanskom čizmom i čizmom međunarodne zajednice, a u centalnoj Srbiji jer nemamo dece“.

Ipak, pravi odgovor na ove kritike je predsednikova tvrdnja da je Srbija izgubila dve trećine Srba na Kosovu „u periodu između 2000. i 2012. godine“.

A onima koji su se oglašavali u medijima sa takvim kritikama, osim što je poručio da ga je „stid“ zbog toga kome je sve ustupljen medijski prostor je poručio još nešto:

„Posle svake njihove akcije budžet u Prištini je manji za preko 100,000 evra. To su ti predstavnici pojedinih stranaka koji glume velike rodoljube, a onda u međuvremenu dođu do kancelarije Petra Petkovića da zamole za sve svoje rođake, familiju i užu i širu da budu zaposleni ne bi li bili dobri i ćutali o tobož boljim potezima srpskih vlasti. ‘Aj’ sram vas bilo, sedi dole jedan i bolje da ćutiš i da se ne javljaš i da te ne podsećam da je u tvoje vreme Kosovo postalo nezavisno dok se danas borimo da ga sačuvamo koliko možemo kao deo Srbije“.

Imao je poruku i za Kurtija koji je pozvao NATO da poveća broj vojnika na Severu, mada je nije dovršio:

„A što zoveš NATO kad si tako jak?! A što nisi ušao na Sever kad si tako jak?! Dvadeset dana ne možeš da uđeš da razbiješ barikade! Što kad si tako jak?! Nego si znao, ‘ajde da ništa ne govorim…

Ekonomski uspesi Srbije

Kaže i da godinu završava tako da ne može da ne bude nezadovljan. Tu je ekonomska stabilnost, podizanje plata i penzija najviše u Evropi, a samo se jedna zemlja može porediti sa Srbijom, Srbija je u prve tri zemlje po stopi rasta – sve ovo i još više pokazatelja grandioznog uspeha Srbije, izneo je Vučić.

Uz sve to „dinar je čvrst kao stena“.

Posao mu je da bude na strani građana i na strani svakog čoveka u Srbiji, opisuje, ali i najavljuje još jednom svoj odlazak u prvoj polovini naredne godine sa mesta na kojem je sada.

Najvažnije – sačuvao je Srbiju od rata i to od prethodnih 10 godina, od sukoba od nestabilnosti.

Podsetio se pitanja divne žene sa KiM-a u Raški zašto predsednik uvek mora da bude namrgođen i da saopštava samo ružne reči; na šta joj je on odgovorio:

„Pa niste birali klovna, nekog ko treba da vas nasmeje ili bude šarmantan. Birali ste čoveka koji treba da rešava problem koji treba da bude ispred vas kada je teško, a ne da vas oraspoloži (…) Predsednik vam služi tu da postavi svoja leđa kada niko drugi neće“.

Stoga kada govori o problemima očekuje da 2023. na svetskom nivou bude teža nego 2022, mnogo teža.

Što se tiče izbora, to mu je poslednja rupa na svirali i svima koji ga prozivaju za laži, između kojih je i ta da je više puta obećao odlazak sa mesta šefa stranke ponovo je govorio o vuku, uz niško narečje.

„Ja sam svoje izbore završio ali nije nevažno i nije svejedno kako će se upravljati Srbijom, našim gradovima, našom severnom pokrajinom i zato ću uvek podržavati one opcije koje zemlje vuku i guraju napred. Ja kao stari vuk u politici… polako si sti rezultati, nagledao sam se i naslušao tih rezultata…“ – kazao je predsednik Srbije u novogodišnjem obraćanju.

Obelodanio je danas devet država koje su povukle priznanje Kosova, kako tvrdi, o tome u posebnoj vesti: Vučić otkrio imena zemalja koje su povukle priznanje Kosova

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.