Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovska policija zaplenila je juče u selu Šarpelj, u regionu Leposavića kamion i automobil u vlasništvu kosovskih Srba, kojima su prevozili robu bez odgovarajuće dokumentacije, saopšteno je u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju Kosovske policije. Kosovska policija u ovom selu zaustavila je kamion srpskih registarskih tablica, koji je prevozio mandarine bez odgovarajuće dokumentacije. Osumnjičeni, vozač i putnik – kosovski Srbi, zadržani su u policijskoj stanici, a kamion je zaplenjen.

I ponovo još nešto sasvim novo… Kosovska policija vlasnike kamiona i automobila deli na kosovske Srbe i one druge, registarske tablice na srpske i one druge, osumnjičene vozače i putnike na Srbe i one druge… Verujem da i kosovski zakon po kome se sude postoji posebno za kosovske Srbe a posebno za one druge. Jedino mi mandarine nisu jasne jer one na Kosovu ne uspevaju ni kod Srba ni kod onih drugih!

Kosovska policija je u Južnoj Mitrovici zaplenila 140 svetosavskih paketića namenjenih osnovcima u Goraždevcu i Osojanu. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da situacija sa taksama dolazi do bizarnog momenta. Istakao je da ni srpskim, a ni kosovskim kompanijama ne odgovara trenutna situacija i da se nada da će donosioci odluka uskoro to shvatiti. Čadež ističe da ne postoji nijedna ozbiljna politička figura u međunarodnom sistemu, koja nije rekla ili naglasila da takse moraju da se ukinu. Dodao je da je Privredna komora Srbije u kontaktu i sa kosovskim kompanijama i sa Privrednom komorom Kosova i da takse imaju veliki uticaj na njihov rad.

Nešto nemam utisak da se ovaj Čadež nasekirao što deca nisu dobila paketiće. On se više sekira što je Privredna komora kojom rukovodi nemoćna da reši problem taksi pa da obznanjivanjem toga nahvata neki poen od velikog mu šefa makar gostovanjem na dragoj mu Pink televiziji kada se sve već inače reši. U prevodu, on se ne sekira za decu i paketiće nego za sebe i svoj interes.

„Mi moramo da razumemo i albanske interese. Ja znam da niko ne voli ovu rečenicu da čuje, ali je suština da moramo da gledamo i tuđe interese i da pokušamo da postignemo kompromis,“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom konferencije za medije u Beogradu sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

U mentalitetu srpskog naroda nije samoživost i kompromis je moguć ako ostvareni interesi nisu na njegovu štetu a svim sredstvima će braniti te svoje. Problem je samo u tome što ti Aleksandre, za sve vreme, vodiš računa samo o tuđim, koji se na kraju pretvaraju u tvoje opstajanje na vlasti, a to znači ličnim.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je izjavila da je neophodno ukidanje kosovskih taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da Evropska unija očekuje da Priština i Beograd nastave dijalog, koji će dovesti do normalizacije njihovih odnosa, piše Zeri. Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zahteva klimu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i potpuno sprovođenje dosadašnjih dogovora, rekla je Maja Kocijančič. Da bi se tako nešto ostvarilo, obe strane treba da se uzdrže od izjava i poteza koji nisu u interesu regiona, ocenila je Maja Kocijančič i dodala da Brisel očekuje da se Srbija i Kosovo brzo angažuju u dijalogu, pošto postoji direktna veza između normalizacije odnosa i njihovih evropskih perspektiva.

I šta ovde nije jasno? Pa nije jasno to, da njoj nije jasno, da to tako uopšte ne ide i da tako uopšte neće biti. I da će ko zna koja po redu njena naslednica isto to iščitavati. A ako joj je jasno onda znači da otaljava posao i da je sa platom zadovoljna.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.