KFOR: Obuka za pešadijske jedinice u Novom Selu

Za sve pešadijske jedinice raspoređene na Kosovu u okviru KFOR-a, a pod vođstvom NATO-a, danas je u kampu Novo Selo organizovana „obuka za savladavanje straha od vatre“. Obuka je neophodna kako bi se vojnici upoznali sa tehnikama kontrole mase i nemira, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Obuku su sproveli mađarski instruktori KFOR-ovog taktičkog rezervnog bataljona koji izvode vežbe sa stvarnim plamenom.

U cilju simulacije najzahtevnijih okolnosti, iz KFOR-a navode da su na vodove pod punom zaštitnom opremom bacani Molotovljevi kokteli, dok su insturktori bili pripremljeni da intervenišu i ugase vatru.

„Na ovaj način vojnici uče kako da upravljaju stresom izazvanim vatrom ali i kako da trče kroz pravi plamen“, navodi se u saopštenju.

Deo simulacije bile su ekipe za uklanjanje improvizovanih eksplozivnih sredstava, vojni radni psi, a korišćeni su i teški tenkovi, kako bi se uklonile prepreke koje sprečavaju prolazak trupa.

Iz KFOR-a ističu da se sve manevarske jedinice kontinuirano obučavaju kako bi se održao visok stepen spremnosti i reaktivnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.