Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

O situaciji na Zapadnom Balkanu Federika Mogerini izvestila je ministre spoljnih poslova i odbrane, a u četvrtak bi o tome trebalo da obavesti šefove država zemalja članica Unije.

B92/Tanjug: "Šahovska tabla"

"Ali, videla sam i da je taj region izložen globalnim tenzijama. Balkan lako može da postane jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito, jer se ovo dešava posle veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče evropskih integracija, što je bio rezultat napora, kako Brisela, tako i zemalja regiona," rekla je Mogerini takođe.

"Situacija je napeta i izložena unutrašnjim, regionalnim i globalnim izazovima, ali to je region koji u sebi ima kapacitet i snagu da reaguje na to, ako ima obezbeđen kredibilan proces evropskih integracija, što je naš deo posla. Zbog toga očekujem da se danas, ali i Evrospki savet kasnije ove nedelje – iskaže snažna i jasna posvećenost Zapadnom Balkanu u smislu kredibilne perspektive evropskih integracija," poručila je Mogerini.

Dolazeći na sastanak, slovački ministar spoljnih poslova, Miroslav Lajčak, izjavio je da misli da se Mogerini vratila frustrirana s balkanskog puta.

Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posledice su da su danas dve tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, ocenio je Lajčak.

Ministri spoljnih poslova EU su na kraju sastanka, ipak, naglasili snažnu predanost EU "ubedljivoj evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana".

Mogerini je po završetku zasedanja evropskih ministara kazala da ih je izvestila o upravo završenoj poseti "svim partnerima na Zapadnom Balkanu", a ministri su, prema njenim rečima – "naglasili jasnu jednoglasnu poruku regionu i svakom od šest partnera na Zapadnom Balkanu".

Pročitajte još:

Mogerini sa Ibarskog mosta: Umesto simbola podele postaće simbol dijaloga

Evropska šefica diplomatije je rekla i da će ministri inostranih poslova, i ona sa zaključcima tog zasedanja – upoznati šefove država, ili vlada EU, koji bi trebalo da se sastanu u Briselu u četvrtak i petak.

O situaciji u regionu možda najbolje svedoče međusobni odnosi i unutrašnji problemi u zemljama koje je Mogerini posetila prošle nedelje.

U Crnoj Gori opozicija od izbora u oktobru ne učestvuje u radu parlamenta. U Makedoniji traje kriza u vezi sa formiranjem nove vlade, a pojedine partije optužuju Albaniju da se meša u unutrašnja pitanja u toj zemlji. Zajedničke institucije u Bosni i Hercegovini su u krizi zbog odluke o reviziji presude za genocid protiv Srbije, što je podiglo tenzije i na liniji Sarajevo-Beograd. Srbija u isto vreme ima zategnute odnose sa Kosovom, a Priština i Podgorica su u sporu oko demarkacije granice.

S obzirom na brojne probleme koji su i dalje otvoreni, karijerni diplomata, Zoran Milivojević, ocenjuje da poseta Mogerini nije imala previše efekata.

"Neophodno je da EU svoje stavove koje je iznela na Zapadnom Balkanu, ocene da je to važno, ocene da je situacija nepovoljna, mora da argumentuje konkretnim merama i potezima. U narednom periodu mora da afirmiše politiku proširenja, drugo – mora da afirmiše pojedine politike, one koje se tiču direktnog angažmana EU na nekim pitanjima," navodi Milivojević.

Zapadni Balkan biće jedna od tema sastanka predsednika vlada i država zemalja članica Evropske unije na samitu koji se održava 9. i 10. marta u Briselu, na kojem bi trebalo i da usvoje i izveštaj o regionu.

N1/BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.