Potvrđena odluka: Škole u kosovskom sistemu se otvaraju 14. septembra

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

Na današnjem sastanku ministra obrazovanja, Rama Ljikaja (Ramë Likaj), sa direktorima opštinskih odeljenja za obrazovanje, predstavnicima Ujedinjenog sindikata prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika i savetom roditelja, odlučeno je da se škole otvore 14. septembra.

Kako Gazeta Express prenosi, međutim, ukoliko škola ne ispunjava uslove za sporovodođenje mera protiv kovid-19, u njoj nastava neće ni započeti.

Oko 330.000 učenika će se 14. septembra vratiti u školske klupe.

Dodatni budžet za početak nastave u školama biće 12,4 miliona evra.

Podsećamo, kosovski sindikat prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika zatražio je krajem avgusta odlaganje početka školske godine zbog nepripremljenosti škola za sprovođenje propisanih mera, a kosovski ministar obrazovanja, Ram Ljikaj, rekao je da je taj zahtev apsurdan, podsećajući da su predstavnici sindikata prisustvovali svim sastancima radnih grupa, da bi kasnije u toku dana ipak najavio odlaganje početka školske godine za 14. septembar.

Školska godina u srpskim sredinama na Kosovu, za razliku od škola koje rade pri kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prekjuče online putem zbog, kako je saopšteno od strane nadležnih „loše epidemiološke situacije“ i tako će ostati „do daljnjeg“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.