Direktor Klan Kosova: Ako političari ne izvuku najbolje iz dijaloga, za Kosovo će možda biti kasno

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Novinar i direktor Kljana Kosova Adriatik Keljmendi, koji pomno prati zbivanja u Vašingtonu, rekao je da će započeti proces dijaloga radi sporazuma između Kosova i Srbije imati vrlo brz kraj.

Zbog toga procenjuje da se Kosovo degradira iz ovog procesa, jer se parlamentarne stranke Kosova prepuštaju političkoj trci u vezi sa drugim pitanjima, izveštava Klan Kosova.

„Ono što treba da se shvati je to da je ove nedelje započeo proces u kojem nema povratka i kao takav on će imati svoj zaključak, koji će biti relativno brz, u roku od nekoliko nedelja i meseci i ako kosovski politički predstavnici ne budu bili spremni da daju sve od sebe i izvuku najbolje iz ovog procesa, tada će za Kosovo možda biti prekasno “.

„Sasvim je legitimno da ove parlamentarne stranke gledaju i procenjuju postupke kroz to kako će se politički subjekti predstaviti u sledećem izbornom procesu, ali bez obzira na to šta će biti postignuto na izborima, ono što će u ovom procesu biti izgubljeno, biće nepovratno“.

„Čini se da svaki korak koji preduzima svaka politička stranka ima svoju konkurenciju, ali oni bi trebalo da znaju da ovo nije trenutak za produbljivanje ove konkurencije. Unutrašnja trka ostaće i za kasnije, ali naravno, nijednoj stranci ne bi bila potrebna pobeda na sledećim izborima ili povećanje rezultata ili bolja pozicija, nikome neće više biti potrebne ni tri glavne pozicije – predsednik, premijer i predsednik Skupštine, ako će se Kosovo degradirati u ovom procesu “.

Keljmendi je iz Vašingtona kazao da su SAD suočene sa pandemijom i mnogim poteškoćama, a što će za posledicu imati to da one one neće imati energije da duže zadrže fokus na dijalogu između Kosova i Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.