Ponoš: Vučić poslao Radoičića na Kosovo da u majici ala Zelenski izigrava gerilu

Osnivač i, kako za sebe kaže, ovlašćeno lice političke organizacije Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš, komentarišući video poruku potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, u kojoj je kazao da „pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje“, dodajući da narodu na severu Kosova i svim Srbima hoće da poruči da se vratio, „a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema“, kaže da „slikanje Radoičića u majci ala (predsednik Ukrajine Volodimir) Zelenski“ upravo potvrđuje ono što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pre dva dana rekao da „ide oluja (na Kosovu), mi na to nećemo gledati skrštenih ruku, doduše, nećemo vojne akcije, ali Srbi tamo to više ne mogu da trpe“. Ističe da je Vučić time priznao „fijasko svoje spoljne politike na temu Kosova“.

„Vučić je do sada koristio diplomatiju da menja stanje na terenu, nažalost, njegovi diplomatski koraci su menjali stanje na terenu na štetu Srbije i Srba koji žive tamo. Sad je video da je vrag odneo šalu i sad će pokušati da stvori nove mogućnosti da diplomatski nešto uradi. Poslao je Radoičića tamo da izigrava neku gerilu, da podbunjuje narod, diže ustanak pod navodnicima, verovatno ga savetuju neki ljudi koji imaju neko iskustvo iz devedesetih, a ni tada se to nije dobro završilo, a na stranu što je (tadašnji predsednik SRJ Slobodan) Milošević, koga pokušava da kopira, u to vreme imao mnogo ozbiljnije službe bezbednosti, mnogo ozbiljniju diplomatiju i bio je mnogo ozbiljniji državnik“, ocenjuje Ponoš u emisiji Iza vesti na TV N1.

Dodaje da Vučić ne može da odigra tu igru, „vodi politiku od koje će veliku štetu imati naš narod tamo i Srbija kao zemlja, a to da to treba tamo neko da glumi Zelenskog na ovaj način je prilično glupavo, jer ni Zelenski ne glumi više sebe dovoljno dobro“.

Upitan da li treba da se plašimo, kaže da ne treba, „ali to ne ide u dobrom smeru, jer će to da nam se olupa o glavu“.

„Oni to ne znaju da izvedu i to se više tako ne radi, sa ovim što je poslao Radoičića tamo, koji je već napravio štetu tom narodu tamo i našim nacionalnim interesima, napraviće dodatnu štetu“.

„Upao je u rupu i sve nas je ubacio u rupu, neka prestane da kopa“, poručuje Ponoš.

Pročitajte još:

Bogdanović: Radoičićev dolazak „pripremile i srpske i kosovske službe radi obračuna sa onima koji neće rat“

Radoičićev video nailazi na kritike u PR; SL ga brani, a lokalni sveštenik mu se sa istog mesta zahvaljuje na donaciji

„Pojava Radoičića predstavlja parodiju na Zelenskog, njegov povratak je nesreća za Srbe“

Vučić o dolasku Radoičića na KiM: Je l’ vama smeta da je neko na svom ognjištu

Radoičić ispod krsta na brdu Kamilja podno Kopaonika: Tu sam a vi znate šta to znači!

Rezolucija Evropskog parlamenta ozbiljno upozorenje

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je juče usvojena, a u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji, on ocenjuje da je to „ozbiljno upozorenje da je ovo što se sad dešava u Srbiji ozbiljan problem“.

Međutim, dodaje da dinamiku evropskog puta dobrim delom određuju nacionalni parlamenti, ne toliko evropski parlament ili briselska birokratija.

Ponavlja da, kada se radi o eventualnim sankcijama Rusiji, nema razloga da ne vodimo računa o svojim interesima, kao što to čine i sve ostale zemlje, „ali u isto vreme ne može naša spoljna politika drastično da odudara od EU, ako želimo da idemo tamo“.

„Ima tu mnogo računica, ali svaka ozbiljna zemlja vodi računa o svojim interesima“, ukazuje Ponoš i dodaje da nije neuobičajeno ni da se konsultujemo sa Rusijom da možda uvedemo neke sankcije koje neće nama naneti štetu.

Dodaje, međutim, da to „kako Vučić vodi računa, bolje da ne vodi, nemamo spoljnu politiku, tumara od nemila do nedraga“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.