Radoičićev video nailazi na kritike u PR; SL ga brani, a lokalni sveštenik mu se sa istog mesta zahvaljuje na donaciji

radoičić
FOTO: Alo/Printscreen

Nižu se reakcije povodom video poruke potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića sa brda Kamilja, na 20-ak kilometara od Jarinja, u kojoj je poručio da se vratio na Kosovo. Iz Prištine se poziva na hapšenje i krivično gonjenje, a bilo je i komentara da se Radoičić obukao kao Zelenski – te tumačenje da se time šalje poruka „da je Sever na ivici rata“. Sa druge strane, ispred Srpske liste navode da je Radoičić video porukom pružio podršku Srbima kao „pravi lider“ i pokazao spremnost da „deli sudbinu sa svojim narodom“.

U vezi sa video porukom Milana Radoičića koja od sinoć kruži medijima u prepodnevnim satima je reagovalo više političkih zvaničnika i javnih ličnosti kako u Beogradu, tako i Prištini.

Pročitajte još:

„Pojava Radoičića predstavlja parodiju na Zelenskog, njegov povratak je nesreća za Srbe“

Vučić o dolasku Radoičića na KiM: Je l’ vama smeta da je neko na svom ognjištu

Radoičić ispod krsta na brdu Kamilja podno Kopaonika: Tu sam a vi znate šta to znači!

Reakcije su u poslepodnevnim satima nastavile da se nižu.

Poslanik Samoopredeljenja, Haki Abazi, podsetio je na to da je Radoičić „na crnoj listi“ SAD-a, te naveo da bi u skladu sa tim mogao i trebalo da bude krivično gonjen.

„Ovo je odgovor Radoičiću i ubicama i zločincima zločinačkog poduhvata na Severu. On i drugi oko njega su na crnoj listi američkog trezora i to je dovoljno da se njegovo gonjenje izvrši po i u skladu sa zakonom“, napisao je Abazi, preneli su prištinski mediji.

Još jedan poslanik Samoopredeljenja, Arber Redžaj (Rexhaj), komentarisao je Radoičićevu objavu.

Na Fejsbuku je poručio da potpredsednik Srpske liste „želi da bude ubijen ili uhapšen ili da podigne ustanak Srba, koji bi do toga doveo“.

Srpska lista: Poruka pravog lidera i čoveka koji drži reč

Ubrzo zatim reagovala je i Srpska lista. Iz ove stranke su navode Redžaja ocenili kao „pretnju ubistvom“.

„Ove pretnje smrću, da postoji imalo reda i zakona, bi morale biti ispitane, a Кurtijev poslanik Redžaj pozvan na odgovornost. Ali pošto je za Srbe na Кosovu i Metohiji pravo na pravdu decenijama uskraćeno, nažalost i ova pretnja će ostati bez sankcija nadležnih organa“, saopštili su iz Srpske liste.

Pitaju se i da li je ovu izjavu dao sam Redžaj ili iz njega progovara Aljbin Kurti, koji je svestan ko je najveća smetnja njegovim planovima na severu?

Srpska lista se u saopštenju osvrnula i na sam video snimak poručivši da je njime Radoičić „pružio podršku srpskom narodu na ovim prostorima“, te da je kao „pravi lider“ pokazao da je spreman, „iako ga progone lažnim optužnicama i montiranim procesima, da bude na svom Кosovu i Metohiji i da sa svojim narodom deli sudbinu, kao što je uvek i činio“.

U saopštenju se navodi i da je ovo njegova prva video objava, te da nije imao nameru da se medijski eksponira.

„Izjava potpredsednika Radoičića je kratka, jasna, iskrena i sa težinom, jer je on čovek koji drži reč. Zato je kod Srba izazvala ohrabrenje i podršku, a u Prištini, kod onih koji žele da Srbe proteraju, izaziva potrebu da mu prete smrću“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Poruku sa brda šalje i protojerej

Samo dan nakon Radoičića, poruku sa Kamilja poslao je i protojerej stavrofor Milomir Vlašković. Poruka je objavljena u video formatu, takođe na Youtube kanalu portala Kosovo Online.

On se zahvalio Radoičiću za kojeg je kazao da je jedan od većinskih donatora za izgradnju krsta na ovom brdu u opštini Leposavić.

Poručio je da se Radoičić poklonio ovom zdanju i pomolio Bogu, te je ujedno pozvao sve da posete ovu lokaciju i pošalju „zajedničku poruku mira i ljubavi“.

Šeholi: Radoičić se obukao kao Zelenski – poruka da je Sever na ivici rata

O Radoičiću i njegovoj video poruci koja kruži medijima, govorio je danas i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi (Sheholli).

Kao prethodno Rada Trajković i on je uočio jedan detalj, te naveo da odeća koju na snimku nosi Radoičić podseća na onu koju nosu ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski.

To, prema Šeholiju, šalje poruku da je „Sever na ivici rata“, a Radoičićeva pojava – da je on „lider kosovskih Srba čijem mišljenju oni treba da se povinuju“.

Ono što ostavlja utisak je da Radoičić ovim govorom koji ima nacionalistički sadržaj želi da pošalje poruku srpskom narodu na Kosovu da Kosovo nešto sprema i da se zato vratio na Kosovo

„Dakle, u konceptu da je on lider kosovskih Srba – tu nema dileme, jer on ima izuzetnu moć. Počinje govor sa ‘počinje teror nad Srbima’. Naravno, ova izjava ima konotaciju da zaoštrava situaciju na severu zemlje, jer kada normalan čovek to vidi, on to vidi kao pretnju u situaciji na Severu“, rekao je Šeholi za Klan Kosova.

Ujedno je ocenio da pojavljivanje Radoičića na Severu za kosovske organe bezbednosti predstavlja „izuzetan izazov“, jer postoji nalog za njegovo hapšenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.