Rektor Univerziteta u Prištini Rade Grbić podneo ostavku

Foto: (KoSSev) Rektor Prištinskog univerziteta Rade Grbić

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić podneo je danas ostavku, zbog, kako je naveo „porodičnih razloga“. Saopštenje rektora Prištinskog univerziteta, koje su preneli neki mediji, nije dostavljeno KoSSev-u, niti je Grbić odgovorio na telefonske pozive naše redakcije. Još uvek nije poznato ko će ga naslediti na ovoj funkciji.

Grbić je u obrazloženju naveo da ostavku podnosi „zbog porodičnih razloga“ ali i da ostavku podnose i članovi „njegovog tima“.

„Poštujući moju odluku, pored mene ostavku na funkcije podnose i članovi mog tima ali ćemo svoj doprinos nastaviti da pružamo kao profesori našeg Univerziteta i obrazujemo intelektualnu elitu u našoj Srbiji. Univerzitet će na čelu sa novim rukovodstvom nastaviti da sprovodi plan obrazovanja u skladu sa odlukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije“, naveo je Grbić u svojoj ostavci.

Grbić se poslednji put u javnosti oglasio 20. marta, takođe saopštenjem, a nakon pisanja našeg portala o nacrtu kosovskog Zakona o visokom obrazovanju kojim je predviđeno da se Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici podvede pod kosovsku javnu instituciju visokog obrazovanja.

Grbić je tada odbio da da izjavu KoSSev-u, a sutradan se oglasio saopštenjem u kom je „najnovije najave prištinskih vlasti o promeni statusa Univerziteta“ okarakterisao kao „ još jedan u nizu pokušaj asimilacije Srba na Kosovu i Metohij i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava“.

Grbić je u delu javnosti viđen kao kadar Srpske liste. Njegovo imenovanje 7. decembra 2017. usledilo je nakon smene bivšeg rektora Srećka Milačića, koji je svoju smenu tada okarakterisao kao „nasilnu i nezakonitu“.

Milačić je sa funkcije rektora Prištinskog univerziteta smenjen odlukom Vlade Srbije avgusta 2017. godine, devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu. Smenjen je uz teške optužbe, koje je sam Milačić demantovao, najavljujući i tužbe za, kako je tada naveo za naš portal, nezakonitu smenu.

Prethodno je sam Milačić, odnosno rektorat, u javnost izašao sa saopštenjem za medije u kojem je izneo šokantne optužbe na račun direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i navode o više navodnih fizičkih napada i pretnji na njega i njegove kolege. Ubrzo nakon smene, Milačić je fizički napadnut ispred Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici na kojem je i zaposlen.

Ime sada već rektora u ostavci Grbića dospelo je u fokus šire javnosti 2015. godine, nakon serije medijskih natpisa u kojima ga je „deo zaposlenih“ sa Medicinskog fakulteta, kako su sami sebe tada predstavili, optuživao za teške slučajeve zloupotrebe i korupcije. Grbić je tada u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev ove navode demantovao, a o aferi na Medicinskom fakultetu raspravljalo se i u Skupštini Srbije, na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, a na kojoj su tada učestvovali i profesori sa Medicinskog fakulteta koji su ponovili optužbe na račun Grbića, kao i sam Grbić koji je optužbe ponovo demantovao. Na toj sednici Odbora koja je održana oktobra 2015. predloženo je da Grbić podnese ostavku na mesto dekana Medicinskog fakulteta, a da prosvetna inspekcija ispita navode grupe profesora ovog fakulteta.

O tome šta se sve dešavalo u vezi sa ovom rektorskom pozicijom, čitajte u prethodnim tekstovima:

Dr Rade Grbić novi rektor Prištinskog univerziteta

Rade Grbić EKSKLUZIVNO o aferi koja trese Medicinski u Kosovskoj Mitrovici: Moja strana priče

Direkcija KP za Sever: Milačić gađan jajima, slučaj prijavio tek dan kasnije

(VIDEO) Kosovska Mitrovica: Pred Ekonomskim fakultetom napadnut bivši rektor i profesor, nepoznata lica u dekanatu?

Milačić: Smena nezakonita, slede tužbe

Smenjen rektor Milačić. Šarčević: Država ispred autonomije Univerziteta

Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.