Albanci s juga Srbije traže reciprocitet sa severom Kosova

Bujanovac
Bujanovac, Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnici svih stranaka koje deluju među Albancima u Bujanovcu, Preševu i Medeveđi i predstavnici nevladinog sektora dogovorili su da Skupština svih albanskih odbornika iz ove tri opštine zaseda 14. jula i da usvoji izjavu koja se odnosi na političke događaje u regionu, rekao je FoNetu predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA), Ragmi Mustafa.

U ponedeljak je formirana komisija od predstavnika svih političkih stranaka koja će pripremiti tu izjavu.

„Zahtevaće se poštovanje reciprociteta sa severom Kosova i onim što Srbi koji žive tamo dobiju na predstojećem dijalogu u Briselu,“ rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da Albanci sa juga Srbije ne očekuju da budu u pregovaračkom timu iz Prištine u Briselu.

„Mi ćemo dati potpuni mandat institucijama Republike Kosovo da umesto nas pregovaraju da, na recipročan način, sve što će dobiti Srbi sa severa Kosova – dobiju i Albanci u Preševskoj dolini,“ objasnio je on.

Ovo je drugi sastanak predstavnika albanskih političkih stranaka sa juga Srbije.

Prvi je održan na inicijativu Mustafe 5. jula u Preševu kojem nisu prisustvovali predstavnici dve vladajuće stranke u toj opštini – Alternativa za promene i Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca.

U ponedeljak su sastanku u Bujanovcu prisustvovali i njihovi predstavnici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.