Delimično izgoreo auto predsednika SO Leposavić, KP sumnja na podmetanje požara, Kosovski MUP optužuje Srbiju

automobil Predsednik SO Leposavić
FOTO: Arber Vokri/Fejsbuk

Automobil u vlasništvu predsednika Skupštine Opštine Leposavić, Gorskog Burića, delimično je izgoreo u ranim jutarnjim satima. Policija sumnja na podmetanje požara.

Kosovska policija potvrdila je za KoSSev da se slučaj dogodio nakon ponoći, između tri i četiri.

Zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani, naglašava da nije izgoreo ceo automobil, već da je šteta pričinjena na prednjem delu, odnosno u predelu motora.

Reč je o automobilu marke Fiat Punto sa RKS registarskim oznakama mitrovičkog regiona.

„Policija sumnja na podmetanje požara, da je neko hteo da ga zapali. Našli smo tečnost za koju se pretpostavlja da je benzin“, kazao je Eljšani.

Precizira da za sada nemaju osumnjičene, ali kaže da je istraga u toku.

Plastična flaša i krpa koja miriše na benzin

Kosovska policija se u međuvremenu oglasila sa saopštenjem u kojem navodi da su njhovi službenici izvršili uviđaj, te da je u blizini motora automobila pronađena plastična flaša i krpa koja je mirisala na benzin, a za koji se sumnja da je korišćen za paljenje automobila.

Vokri: Paljenje nakon pretnji Radoičićevih militanata

O ovom slučaju se prethodno oglasio zamenik kosovskog ministra administracije lokalne samouprave, Arber Vokri (Arbër Vokrri), koji je i objavio fotografiju automobila.

„Paljenje automobila predsednika Skupštine opštine Leposavić, dolazi nakon čestih pretnji Radoićićevih militanata Srbima koji su ih oterali iz sudova i institucija“, tvrdi.

Kaže i da je juče osvanula poruka „mrtav si“ na automobilu jednog od zaposlenih u opštini Leposavić.

„Čak i fizičko maltretiranje njihovih kolega od strane tajne službe i policije fašističkog režima u Beogradu, svaki put kada odu kod članova porodice u Srbiju, vrši se sa istom porukom: ‘ne približavajte se Albancima i ne prihvatajte Kosovo kao svoju državu!'“, dodaje Vokri.

Kosovska policija izvestila je jutros da im je juče u Leposaviću prijavljno ispisivanje preteće poruke na šoferšajbni na srpskom jeziku.

„Prema navodima žrtve, to se dogodilo iz političkih razloga, jer žrtva tvrdi da je bilo i anonimnih telefonskih poziva o pretnjama po život“, navodi se u izveštaju policije.

Zamenik ministra ujedno tvrdi da je neophodno da se pokaže zahvalnost i ohrabre Srbi na Kosovu „da ne kleče pod pritiskom terorista, ali i od propagande nekih naših medija, koji su najamnici Vučiću u agendi za destabilizaciju i sakaćenje Kosova“.

„Moj angažman na Severu je bio i ostaje na afirmaciji i ohrabrenju Srba da se ne osećaju napušteno i izdano zbog lojalnosti u izgradnji naših institucija“, zaključuje Vokri.

Kosovski MUP optužuje Srbiju

U međuvremenu se oglasilo i kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Uz navode da najoštrije osuđuje paljevinu automobila izneli su optužbe na račun Srbije.

„Ovaj napad na Burića dokazuje da Srbija nije promenila svoj pristup i svoje zločinačke napade na građane Srbe koji su lojalni institucijama Republike Kosovo. Ovaj čin stiže nakon uzastopnih paljevina automobila Srba koji sarađuju ili su angažovani u institucijama naše Republike“, naveli su.

Tvrde i da je „cilj napada Srbija da stvori neizvesnost među našim građanima i prenesu poruku o sudbini onih koji žele da se angažuju“ u kosovskim institucijama.

Pozvali su Kosovsku policiju da se maksimalno posveti rasvetljavanju slučaja i počinioce privede pravdi.

„Naše institucije će i dalje biti otvorene za angažovanje i biće na usluzi svim našim građanima bez razlike“, naveli su iz ovog ministarstva.

Paljevine automobila na Severu

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, najmanje je 80 vozila zapaljeno od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi, pre svega na Severu.

Poslednja serija paljenja automobila na Severu usledila je aprila prošle godine, kada je za nedelju dana izgorelo više od 10 putničkih vozila.

Krajem meseca septembra 2023. godine, takođe je u Leposaviću zapaljeno jedno vozilo u dvorištu kuće vlasnika, a početkom istog meseca u Bošnjačkoj je izgoreo „Yugo“, beogradskih registarskih oznaka.

Poslednja paljevina o kojoj je izvestila policija dogodila se u Leposaviću kada je zapaljen auto takođe lokalnoj zvaničnici, odnosno potpredsednici opštine srpske nacionalnosti D. M.

Listu zapaljenih automobila pogledajte OVDE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.