Završeno ročište u slučaju ubistva Ivanovića, optuženi negirali krivicu

Suđenje Oliveru Ivanoviću
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

13.04 – Završeno ročište, zakazano novo

Današnje ročište završeno je u 13.00, a sledeće je zakazano kroz četiri datuma za avgust i septembar mesec. Prvo će se održati 30. avgusta, pa 1. septembra, potom 14. i na kraju 17. septembra.

11.04 – Kao i povodom prethodnih optužnica, svi optuženi su i danas negirali krivicu za umešanost u ubistvo Ivanovića. 

Kako prenosi Gazeta Express, Žarko Jovanović priznao je krivicu za ilegalno posedovanje oružja.

Optužnica danas nije pročitana, na predlog advokata, jer su, kako su rekli, svi već upoznati sa njom.

U prvom delu pretresa Specijalni tužilac dao je uvodnu reč, nakon čega je određena kratka pauza. Očekuje se da će nakon pauze uvodnu reč dati i advokati odbrane.

09:59 – U Osnovnom sudu u Prištini upravo je počelo suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva. Suđenje će prema prethodnim najavama biti nastavljeno i sutra.

Kako je prethodno najavljeno, tužilaštvo će danas  predstaviti spisak materijalnih dokaza kao i svedoka koji će biti saslušani.

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva pominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Odbrana optuženih, od pokretanja postupka suđenja osumnjičenima za umešanost u ubistvo Ivanovića je kritikovala sve optužnice koje je prethodno podizalo Specijalno tužilaštvo, navodeći da su nepotpune i nepotkrepljene dokazima.

Isto su tvrdili i nakon što je podignuta i treća optužnica u novembru 2020. godine, usled čega su zahtevali njeno odbacivanje od strane prvostepenog, a potom i Apelacionog suda.

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, izjavila je za Euronews da je postupak koji se vodi povodom ubistva Ivanovića od samog početka krenuo loše, iz razloga što je policija zakazala u fazi policijske istrage.

„Dokazi su loše prikupljeni, na nezakonit način, a u suprotnosti sa odredbama Zakona o krivičnom postupku. Ti dokazi koji su prikupljeni, nije ono što bi dovelo do rasvetljavanja jednog ovakvog zločina“, kazala je.

Ujedno, kaže da su sve tri optužnice koje je podiglo tužilaštvu istovetne, uz manje razlike, s tim što je u trećoj, više obrazloženo određeno činjenično stanje.

„Dati su neki novi momenti, međutim ista lica su ostala obuhvaćena optužnicom i najveća mana u svemu tome jeste da mi kao strana odbrane tvrdimo da su u pitanju tri optužnice“, kaže Filipović.

Osnovni sud u Prištini je, međutim, početkom godine, odlučio da odbije zahtev odbrane za odbacivanje treće optužnice, jer je, kako su naveli u odluci, nakon primedbi Apelacionog suda, optužnica sastavljena u skladu sa zakonskim zahtevima.

„Prema ovoj odluci, izmenjena optužnica, sama po sebi sadrži vremenski period u kom je, kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa preduzela krivične radnje u vezi sa krivičnim delom, sadrži oblik i radnje preduzete radi izvršenja krivičnog dela, gde se za svakog optuženog navodi koje je radnje ko preduzeo“, navedeno je tada u odluci Osnovnog suda, a prenela je Zakletva za pravdu.

Odbrana se žalila potom i Apelacionom sudu, ali ovo veće je pre nepuna dva meseca, takođe odlučilo da odbije žalbe za odbacivanje optužnice u vezi sa dokazima u slučaju ubistva Ivanovića, kao neosnovane.

„Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca za odbacivanja optužnice i osporavanje dokaza u slučaju okrivljenih N.S., M.R., S.A., D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02.03.2021 i ovaj krivični postupak će se nastaviti u skladu sa pravilima krivičnog postupka“, naveli su u maju u saopštenju Apelacionog suda.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.