Zakletva za pravdu: Sud odbio zahtev odbrane za odbacivanje optužnice u vezi sa ubistvom Ivanovića

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Osnovni sud u Prištini odlučio je da odbije zahtev za odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima koje su podneli advokati odbrane Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare, optuženih da su umešani u ubistvo lidera GI SDP, Olivera Ivanovića, prenosi danas Zakletva za pravdu.

U odluci koju je danas objavio ovaj medij, a koja je doneta 2. marta 2021. godine navodi se da je poslednja optužnica koja je podneta novembra prošle godine, nakon primedbi Apelacionog suda, sastavljena u skladu sa zakonskim zahtevima i da je tužilaštvo postupilo na osnovu zahteva drugostepenog suda.

Prema ovoj odluci, izmenjena optužnica, sama po sebi sadrži vremenski period u kom je, kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa preduzela krivične radnje u vezi sa krivičnim delom, sadrži oblik i radnje preduzete radi izvršenja krivičnog dela, gde se za svakog optuženog navodi koje je radnje ko preduzeo, prenosi Zakletva za pravdu.

Prvostepeni sud je ocenio da činjenični opis i pravna kvalifikacija krivičnog dela – organizovani kriminal ne sadrži nikakve kontradikcije, kako tvrdi odbrana.

U odluci se navodi da se u ovom slučaju ne radi o novoj optužnici, već o optužnici poboljšanoj i dopunjenoj u skladu sa zahtevima Apelacionog suda, te da je tužilaštvo postupilo u skladu sa tim zahtevima.

Usled toga, kao i zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnih dela za koja se optuženi terete, prvostepeni sud nije odbacio optužnicu zbog nečinjenja organa gonjenja, kako tvrdi odbrana, prenosi Zakletva za pravdu.

U pogledu zakonitosti dokaza i načina njihovog pružanja, sud je ocenio da u celokupnom sadržaju dokaza nema dokaza koji se izuzimaju, odnosno, nema nezakonitih dokaza.

U pogledu vremenskog ograničenja optužnice i navoda odbrane da je prekršen član 159. ZKPK, u odluci se navodi da je optužnica podignuta u zakonski predvđenom roku.

Na kraju ove odluke sud je utvrdio da ne postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odogovornost optuženih, da nije došlo do zastarelosti krivičnog gonjenja, nema amnestije ili pomilovanja i da postoje dovoljno dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da bi trebalo da se krene sa suđenjem, gde će se o predmetu meritorno odlučivati, prenosi dalje Zakletva za pravdu.

Specijalno tužilaštvo je 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare za krivična dela „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, „Otkrivanje službene tajne“, „Zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu“ i „Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, a Osnovni sud u Prištini je 6. apirla 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnice i prigovore na dokaze.

KoSSev: Međutim, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca prošle godine, predmet ubistva Olivera Ivanovića je vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

Novu optužnicu je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra. Suđenje po novoj optužnici trebalo je da počne još 4. decembra, ali je odlagano u dva navrata.

Do odlaganja je došlo zbog zahteva advokata Toma Gašija o izuzeću sada već bivšeg advokata Nedeljka Spasojevića – Faruka Korenice, koji je sud u međuvremenu i usvojio.

Advokat Predrag Miljković potom je imenovan za novog branioca Spasojevića.

Novo ročište održano je 5. februara ove godine. Tada su se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili da nisu krivi, a tada su ujedno advokati odbrane i najavili da će predati prigovore i na ovu optužnicu.

Advokati odbrane su novu, kao i prethodne dve optužnice, ocenili kao neutemeljenu, nepotpunu i nepotkrepljenu.

Ujedno tvrde da je i prošao rok od dve godine za podizanje optužnice nakon čega se postupak odbacuje, te, konačno da će sama optužnica pasti na drugostepenom sudu.

Nedavno je i advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović potvrdila da je njen zahtev za odbacivanje optužnice protiv Arsović i prigovor na dokaze koji je podnela odbrana odbijen.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.