Kurti smenio Avdulaha Hotija

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, razrešio je dužnosti potpredsednika kosovske vlade, Avdulaha Hotija.

Kurtijeva odluka dolazi nakon što je u kasnim večerenjim časovima izglasan predlog za nepoverenje vladi.

Poslanici kosovske skupštine sa 82 glasa za, izglasali su nepoverenje vladi koju je predvodio Aljbin Kurti. Protiv je bilo 32 i jedan je bio uzdržan. U sali je bilo 117 poslanika. Za pad vlade glasala je i Srpska lista, kako je tokom dana, najavio i poslanik Igor Simić.

Odluka je doneta posle 12-satne rasprave, teške polemike između donedavnih koalicionih partnera, ali i opozicionih kandidata.

„Vršilac dužnosti premijera Kosova, Aljbin Kurti, doneo je odluku o povlačenju sa mesta prvog potpredsednika vlade, Avdulaha Hotija“, piše u saopštenju za štampu iz kancelarije premijera.

Ovo je druga smena u Kurtijevoj vladi. Podsetimo, Kurti je prethodno smenio Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova, što je bio neposredni povod da LDK pokrene proceduru za izglasavanje nepoverenja, u čemu je imala podršku kosovske opozicije, kao i manjinskih poslanika.

Odluka o razrešenju Hotija
Foto: Koha


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.