Petković posle Svečljinih navoda o „upadu srpske žandarmerije“: On je glavni podizvođač Kurtijevog plana destabilizacije regiona

petković rakić gradonačelnici
FOTO: Tanjug

Tri nedelje nakon što su postavljene, pa već narednog dana sklonjene barikade na Severu, a kosovska vlada odložila na mesec dana primenu svojih odluka o tablicama RKS i ulazno-izlaznog dokumenta za državljane Srbije, kosovski ministar unutrašnjih poslova je otišao na albansku televiziju da kaže da su barikade navodno postavili pripadnici srpske žandarmerije a ne građani, te da su pre 1. septembra moguće nove barikade i napadi na policiju, ali da su kosovske vlasti rešene da nema više odlaganja sa primenom istih.

Ponovio je da se na Severu suočavaju sa delovanjem kriminalnih grupa u kojima ima i Albanaca, pojedincima ekstremistima i institucijama Srbije i da je Sever 23 godine već „Eldorado za kriminalce“.

Priština i Aljbin Кurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema, odgovorio mu je jutros Petar Petković.

„Кurtijev ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Кosova i Metohije, potvrdio je da ima ulogu glavnog podizvođača Кurtijevog plana destabilizacije regiona“, naveo je direktor Kancelarije za KiM u pisanoj izjavi za medije.

Vučić pozivao goloruk narod da odustane od blokade puteva

„Nisu Beograd, niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Кosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti smo mi donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti smo ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora. Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Кosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti – a to su Кurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje“.

Jedina krivica Srba na severu Кosova i Metohije je u tome što ne žele da budu ugašeni i
poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih
struktura u Prištini, poručuje Petković.

Pre njega, na zajedničkoj konferenciji za medije u sedištu NATO-a u Briselu, predsednik Srbije je demantovao ulazak bilo vojske ili policije iz centralne Srbije na Sever u vreme trajanja barikada. Kazao je da je tokom sastanka razjašnjena ta laž, ali je kazao da na Severu postoje „nove generacije klinaca koje neće da trpe teror“.

„Ali kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Stoltenbergu i drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da govore kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija klinaca i mladića na Severu i na Kosovu koji neće to da trpe i to nema više veze ni sa mnom, ni sa Jensom i sa bilo kim. Oni neće da trpe teror, ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu već kao teritoriju Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom“, naveo je Vučić.

Ubrzo nakon ove izjave na Severu su osvanuli grafiti na kojima je predstavljena „Severna Brigada“ sa porukama „Ne brinite, tu smo, čekamo vas“.

Tokom prošlogodišnje krize sa tablicama, predsednik Vučić je u studiju Pink spomenuo kako Albanci navodno govore o srpskoj IRA na Severu.

Na pitanje o navodima Prištine da je srpska vojska prešla administrativnu liniju 31. jula, Jens Stoltenberg, međutim, nije dao konkretan odgovor na istoj konferenciji sa predsednikom Vučićem. Kaže da je odgovornost NATO-a da bude neutralan, a ne da bude deo sukoba: „Neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica, uključujući i Srbe“, poručio je. Kaže da su zbog toga „vrlo pažljivi“ kada rade bilo šta što ih meša u konflikt“.


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i tablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.