Preminula mati Makarija, sahranjena u Sokolici, opelo služio vladika

Igumanija Sokolice mati Makarija preminula je u Beogradu, a danas je opelo u manastiru nadomak Zvečana, gde je sahranjena, po sopstvenoj želji u najužem krugu, služio episkop Teodosije.

Vest je potvrdila Raško-prizrenska eparhija, navodeći da je igumanija preminula na Vojnoj Medicinskoj akademiji u Beogradu još 18. avgusta, a da je sahranjena danas, uz opelo koje je služio vladika i kojem su sasluživali protosinđel Danilo, iguman manastira Banjska, u prisustvu monahinja ovog drevnog manastira.

Mati Makarija (Obradović, 1940, Stalać) ostaće upamćena kao pokretač obnove ekonomije manastira starog šest vekova i jedna od najobrazovanijih sveštenih lica raško-prizrenske eparhije i SPC.

Bila je doktor hemijskih nauka i predavač na univerzitetu u Beogradu pre nego što se zamonašila, a potom je završila i teološki fakultet u Solunu.

Manastir je pod njenom višedecinijskom upravom ne samo opstao u teškim predratnim, ratnim i poratnim vremenima, već je doživeo svoj procvat.

I sama ikonopisac, pokrenula je i školu i radionicu ikonopisanja u manastiru, bavila se pisanjem, izdavši više knjiga, i prevodilačkim radovima, a u mladosti i fotografisanjem. Govorila je više stranih jezika.

Mati Makarija je preminula u toku Gospojinskog posta koji se završava Uspenjem Bogorodice, kada se u manastiru proslavlja čuveni Gospojinski sabor.

Upravo za Veliku Gospojinu 28. avgusta, manastir je stecište lokalnog stanovništva i poklonika širom regiona koji dolaze da se poklone mermernom kipu Bogorodice i malog Hrista, jednoj od najvećih svetinja pravoslavnog sveta.

„Moleći se za njen večni pokoj, upućujemo molbu svima onima koji su je poznavali i voleli da se mole za njenu dušu“, poručila je Eparhija.

Monahinje manastira Brnjak oprostile su se u međuvremenu od igumanije Sokoličke Makarije. Objavile su deo njenog autobiografskog zapisa sa jednostavnom porukom „Ovo je ona“.

Više o tome u posebnoj vesti:

OVO JE ONA: Stroga i meka, viđena na tenku i u albanskoj kući, van šablona, hrabra da bude iskrena i svojaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.