Stoltenberg: Spremni da uvećamo prisustvo na Severu ukoliko bude potrebno; Vučić: Sprečiti eskalacije; Srbiji ne trebaju strane baze

KFOR je povećao svoje prisustvo na Severu i spreman je za slanje dodatnih trupa. Sve mora da bude učinjeno da bi se sprečila eskalacija. Šaljemo jasnu poruku da ćemo intervenisati i delovati, ako to bude potrebno, poručio je danas generalni sekretar NATO-a na konferenciji za štampu nakon sastanka sa srpskim predsednikom. Vučić je poručio da se zalaže za mir i da treba izbeći svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije. Sa druge strane, poručio je da na Severu postoji „nova generacija klinaca“ koji neće da trpe teror, ali i da ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu zemlju, već kao deo Srbije.

Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga na najvišem nivou, danas se predsednik Srbije i kosovski premijer sastaju sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Nakon sastanka Vučića i Stoltenberga, oni su se iz sedišta NATO-a obratili medijima.

Razgovarali su o nedavnoj situaciji na Severu Kosova i sprečavanju novih eskalacija.

„Da bi se situacija na terenu poboljšala potrebna je odgovornost svih strana da bi se izbegle eskalacije. Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegavaju nasilje. NATO nastavlja da pomno prati situaciju na terenu. KFOR ostaje fokusiran na svoj mandat u okviru UN. Ukoliko stabilnost bude ugrožena, KFOR će biti spreman da interveniše i preduzme sve neophodne mere da bi se obezbedila sigurnost, bezbedno okruženje i sloboda kretanja svih ljudi“, poručio je Stoltenberg u uvodnom obraćanju na ovoj konferenciji.

Ujedno je dodao da je potreban konstruktivan dijalog i da on predstavlja jedini način da se reše razlike u regionu.

„Dijalog pod okriljem EU je platforma da se nađe rešenje kojim se poštuju prava svih zajednica“, precizirao je Stoltenberg, navodeći ujedno da pozdravlja sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra.

„Ohrabrujem sve strane da se angažuju u dobroj veri i pokažu konstruktivnost“, poručio je.

Kazao je i da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom, ali i da će da nastave zajednički rad kako bi unapredili svoj cilj – mir i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini, otkrio je Stoltenberg.

Kaže da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena „protiv neisprocirane agresije Rusije i da svi apeluju na to da se rat završi“.

Vučić: Svaki Srbin koji im se suprotstavlja je za njih kriminalac, Kvinta će to da podrži

Predsednik Srbije se na istoj konferenciji zahvalio Stoltenbergu zbog toga što je „hteo da sasluša poziciju Srbije“.

Potvrdio je takođe da su razgovarali o situaciji na Severu, ali i dodao da „ne moramo da vidimo stvari istim očima“.

Ujedno tvrdi i da na celu situaciju na Kosovu drugačije gledaju Srbija i Kvinta.

„Oni će vam reći da je nasilje u barikadama, a da nije nasilje u sistematskom provođenju pravnog i suštinskog nasilja nad Srbima. Pitanje je kako će to ko na koji način da gleda“.

Vučić je kazao da postoji dokument sačinjen posle briselskog sporazuma – da specijalne jedince imaju vrlo ograničenu mogućnost za ulazak na Sever, ali i kaže da Priština to uvek pravda borbom protiv organizovanog kriminala.

Vučić ujedno tvrdi da je Stoltenbergu dostavio listu upada specijalnih prištinskih jedinica na Sever koje su, kako tvrdi, morale za to da imaju dozvolu i saglasnost četiri gradonačelnika i NATO-a, „a nikada nisu“.

„Dostavio sam i spisak incidenata i napada na srpsko stanovništvo koje je učestalo na celoj teritoriji KiM. Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali i da sačuvamo mir i stabilnost“.

„Jer svaki Srbin koji im se suprotstavlja je kriminalac. Kvinta će to da podrži, uvek će da imaju leđa i mi se nalazimo u vrlo teškoj poziciji, da budem otvoren“, ocenio je srpski predsednik.

Kaže da je to za Srbiju ‘lose-lose’ situacija.

Nove generacije klinaca neće da trpe teror

„Ali kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Stoltenbergu i drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da govore kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija klinaca i mladića na Severu i na Kosovu koji neće to da trpe i to nema više veze ni sa mnom, ni sa Jensom i sa bilo kim. Oni neće da trpe teror, ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu već kao teritoriju Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom“, naveo je Vučić.

Srbija je vojno neutralna, nisu joj potrebne bilo čije baze

Ipak, navodi da KFOR i NATO igraju važnu ulogu na Kosovu i da to Srbija poštuje.

Vućić je kazao i da je načelnik generalštaba srpske Vojske, po njegovom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a 31. jula oko 21.00 sat.

„Mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na KiM“, poručio je srpski predsednik.

„Verujemo da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju Stoltenberga i NATO-a da se obezbedi mir i stablinost. Mir i stabilnost za Srbiju su od velikog značaja“, poručio je srpski predsednik.

Vučić je, međutim, kazao i da je Stoltenbergu preneo da je Srbija vojno neutralna, da će ostati neutralna i da se neće opredeljivati.

Isti odgovor je dao i na pitanje RTS-a „da li ga je agresivno ponašanje Prištine i Kvinte nateralo da razmišlja o ponuđenoj ruskoj bazi u Srbiji.

„Srbiji nisu potrebne bilo čije baze i Srbija je vojno neutralna zemlja i želi da sama obezbeđuje svoju zemlju i čuva mir i tako će da se ponaša u budućnosti“, kazao je Vučić.

Sa druge strane, kaže da želi učvršćivanje saradnje sa KFOR-om i NATO-om.

„Želimo da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije i sukoba. Mi smo se ponašali vrlo odgovorno. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu vrstu provokacija ili incidenata, ali ja razumem da smo mi sa Balkana dojadili i dosadili ovde u Briselu i na svakom drugom mestu i da im je teško da slušaju naše jadikovke i žalopojke i kritike na račun drugih“, kazao je Vučić.

Nije tačno da je srpska Vojska prešla administrativnu liniju, Priština širi laži

Odgovarajući na pitanja novinara, srpski predsednik je demantovao navode iz Prištine da su 31. jula srpska vojska ili policija prešli administrativni prelaz.

„Lagali su za to kao i za sve drugo. Kao što lažu već 180 dana da ćemo da napadnemo nekog u regionu i niko nije rekao nijednom ‘izvinite’ zbog tih laži, jer se to nije ni dogodilo i neće se dogoditi.

Vučić je zahvalan NATO-u što „sa takvim neistinama nije izlazio za razliku od nekih drugih“.

Na navode iz Prištine da „ruska umešanost putem Srbije povećava šanse za sukob“, Vučić je poručio da ne veruje da postoji prava zabrinutost Kurtija za eskalaciju situacije.

Kaže da se radi o „političkom narativu i retorici“ protiv druge strane.

„Ono što nam je potrebno je racionalan pristup, kompromis, a ne nešto ili nečije želje da nađe rešenje kojim bi neko ucenjivao Srbiju ili da izda Srbiji naredbu kako Srbija da se ponaša“, poručio je Vučić.

Kaže da Priština čeka na uzajamno priznanje i da će, ako se to ne desi, da okrivi Srbiju.

„To ne funkcioniše tako. Moramo da razgovaramo jedni sa drugima, i da vidimo šta bi značilo i bilo kompromisno rešenje. Mi smo spremni za to, a za ovakve narative moramo da poričemo. I znam da nećemo da čujemo izvini za sve fabrifikovane reči protiv naše zemlje“, ocenio je srpski predsednik.

Upravo je zbog toga najavio da sutra očekuje teške razgovore sa Kurtijem.

„Gotovo ni u čemu nismo saglasni. Ali ono što je pozicija Srbije je da će se držati međunarodno-javnog prava, Rezolucije 1244, Povelje ujedinjenih nacija, Briselskog sporazuma, svega što je potpisano“, zaključio je Vučić.

Povećali smo prisustvo na Severu i spremni smo za nova povećanja, ako bude potrebno

Na pitanje o navodima Prištine da je srpska vojska prešla administrativnu liniju 31. jula, Stoltenberg, međutim, nije dao konkretan odgovor.

Kaže da je odgovornost NATO-a da bude neutralan, a ne da bude deo sukoba:

„Neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica, uključujući i Srbe“, poručio je.

Kaže da su zbog toga „vrlo pažljivi“ kada rade bilo šta što ih meša u konflikt“ i navodi da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.

„To je podržano i podupreto vojnim prisustvom KFOR-a na Kosovu. Mi nećemo biti uključeni i umešani, mi ćemo biti neutralni činilac i sprovoditi naše prisustvo prema jasnom mandatu UN-a“.

Stoltenberg ujedno dodaje da je komandant KFOR-a u bliskom kontaktu sa nadležnima u Beogradu, ali i sa nadležnima u Prištini.

„Ovi otvoreni kanali komunikacije jesu način da se spreče neki nesporazumi i da se deluje kada imamo situacije poput onih krajem jula. Takođe tu je bio direktan kontakt između Srbije i KFOR-a da se smanje tenzije“, poručio je.

Generalni sekretar NATO-a je, međutim, podsetio da KFOR na Kosovu ima više od 4.000 vojnika na Kosovu i kaže da „samo to prisustvo pomaže da se stabilizuje situacija i da se smanje tenzije i spreči eskalacija sukoba“.

Sa druge strane, saopštio je da je KFOR već uvećao prisustvo na Severu, ali i tvrdi da, ukoliko bude bilo potrebno, da će da „pokrenu jedinice i snage i povećaju prisustvo“.

„Mi smo već povećali prisustvo na Severu. Spremni smo da to uradimo u većoj meri, ali naravno, mi ćemo delovati kada je potrebno i na srazmeran način, zato što je naš glavni cilj da pomognemo da se smanje tenzije i da obezbedimo slobodu kretanja i bezbednost svim zajednicama, uključujući i srpsku“, poručio je Stoltenberg.

Precizirao je i da  KFOR ima redovne patrole, uključujući i Sever.

Kaže da je tokom nedavne posete Kosovu detaljno obavešten o svim mogućnostima KFOR-a i delovanjima kada bude to bilo potrebno.

„To će biti srazmerno i to će odslikavati potrebe i izazove sa kojima se suočavamo“, poručio je Stoltenberg, navodeći i da KFOR sarađuje sa EULEX-om.

NATO nije onaj koji prvi reaguje, ali kada stvari postanu opasne, onda se raspoređujemo i delujemo kako je to bilo krajem jula

Odgovarajući na pitanje o mogućoj eskalaciji u regionu, Stoltenberg je kazao da uvek postoje rizici, te da je zbog toga važno da se održavaju sastanci.

Uoči razgovora sa Kurtijem kazao je da će njegova poruka ostati ista:

„Sve mora da bude učinjeno da bi se sprečila eskalacija. NATO šalje jasnu poruku kroz KFOR da ćemo intervenisati i delovati kada je to potrebno. Najbolje bi bilo da se spreči i izbegne potreba za povećanim NATO prisustvom, ali mi smo tamo i same poruke od mene i komandanta snaga KFOR-a pomažu da se deeskalira situacija“, zaključio je Stoltenberg na kraju konferencije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.