Svećlja: Moguće nove barikade pre 1. septembra, ali se sa primenom odluke o RKS tablicama više neće odlagati, barikade nisu postavili građani već srpska žandarmerija

Izvor: Klan TV (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Vlada Kosova neće odustati od sprovođenja reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice i lične karte. Ovo je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja u intervjuu u studiju Kljan njuza (Albanija).

Svećlja je naveo da postoje indicije da bi se incidenti na severu mogli ponoviti i pre 1. septembra od strane kriminalnog faktora koji podržava Srbija, pod uticajem Rusije.

Bez obzira na situaciju, ministar unutrašnjih poslova je naglasio da ne postoji opcija novog odlaganja roka, jer su institucije Kosova odlučne da svoja ovlašćenja prošire na celu zemlju, jer imaju i podršku međunarodnog faktora i KFOR.

Što se tiče političke situacije na Kosovu, Svećlja je izrazio uverenje da će Kurtijeva vlada nastaviti svoj mandat jer ima podršku naroda, uprkos primedbama opozicije.

Šta je još kazao Svećlja – o kriminalu, ko je postavio barikade, sa čim se „suočavaju“…

KoSSev: I u ovoj emisiji govorio je o Severu Kosova kao o „Eldoradu 23 godine za kriminalce“ i tome šta su, kako tvrdi, oni kao vlasti, uradili da razbiju pet laboratorija droge, puteve za šverc, rudarenje kriptovalutama, naglašavajući da na Severu i dalje deluju, „kriminalne grupe“, koje je više puta spominjao tokom intervjua, koje, kako navodi „vrše presiju“ nad građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost; takođe da se u ovim grupama nalaze i Albanci, te da kosovska policija za cilj nema borbu protiv kriminalaca jedne nacionalne zajednice, kao što su Srbi, već svih kriminalaca, koji, kako se ispostavilo tokom akcija, rade zajedno, objasnio je.

Kao i Kurti, i on je tablice KM opisao kao „Miloševićeve tablice“, detaljno opisujući ono što smatra da je legalna odluka kosovskih vlasti.

Za barikade, kojih je, prema njegovim rečima, 31. jula, bilo 13, od kojih je 9 postavljeno za 10 minuta, kaže da ih „nisu postavili građani“, već, da „sada imaju činjenice“, da se radi o „vojnicima žandarmerije iz Srbije“, „koji su zakoračili na Kosovo“, sa „crnim uniformama, maskama i oružjem“, koji su pri tom i „rizikovali javnu sigurnost“, navodeći brojke o povređenim Albancima i Romima koji su se zatekli na putevima.

Situaciju na Severu opisao je kao „krhku“, i da „direktno Beograd, direktno Vučić i direktno Vulin, kao i paralelne institucije“ stoje iza nestabilnosti, te da ono što bi oni koje je nabrojao, mogli da urade pre 1. septembra, jesu „barikade“ i „napadi na policiju“, kao „što su već bili napadi“, kada se kosovska policija „borila protiv kriminala“.

Kaže da se ne „suočavaju samo sa kriminalnim grupama, već i sa pojedinačnim esktremistima, sistemom Srbije na Kosovu“.

Za „garancije“ građanima na Severu, uverava da se radi isključivo o borbi protiv kriminala i da nije usmerena ni na nacionalnost, ni na veru.

Za Policiju Kosova na Severu, kaže da u njoj ima dosta srpskih policajaca koji su „lojalni Republici Kosovo“, iako „je istina da ima i onih“ koji koji to nisu.

 

Video na ovom linku 

I na ovom

 

„Vučić i Vulin organizuju barikade“

Izvor: Nacionale (Deo teksta je izvorno prevedeno sa albanskog)

Svećlja je za Kljan TV izjavio da su kosovske institucije spremne da se suoče sa svakom vrstom situacije koja se može pojaviti.

„Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i bespoštednu podršku međunarodnog faktora“, rekao je on za „Klan njuz“.

Upitan odakle mu te informacije, Svećlja je potvrdio sa terena, ali i iz međunarodne zajednice.

„Oboje. Beograd, Vučić, Vulin ih direktno organizuju. Mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu institucije, kao što su to činili poslednjih meseci“, rekao je on.

Svećlja je najavio da će sprovesti kampanje podizanja svesti na severu kako bi ubedili srpske građane da poštuju odluku Vlade o registarskim tablicama i saobraćajnim dokumentima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.