Petković o obeležavanju Dana KBS-a uz simbole „V.Albanije“: Praznik velikoalbanskog šovinizma i najotvorenija pretnja regionu

FOTO: KoSSev

Današnja proslava dana takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga’ je ništa drugo do praznik velikoalbanskog šovinizma i promocija ideje monoetničkog samoproglašenog ‘Kosova’, reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Na Kosovu danas obeležavaju 27. novembar – Dan snaga ili Dan kosovsko bezbednosnih snaga, kako su ovaj dan proglasili. Centralnu manifestaciju organizovali su u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, kojoj su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti. Oni su tu obišli opremu i naoružanje KBS-a.

Ono što je ove godine posebno skrenulo pažnju javnosti su simboli „Velike Albanije“ koje su pojedini pripadnici KBS-a kačili na svojim uniformama, kao i na izloženom teškom naoružanju, što je uslikao objektiv Kallxo-a. Na njima je bilo ispisano „Ponosimo se vama“.

Osim toga, na pojedinim mestima bili su istaknuti i posteri posvećeni „OVK“ i Ademu Jašariju – sa takođe propratnim porukama, među kojima je bilo i „Nekada OVK danas KBS“.

Sličnu je poruku danas imao i Aljbin Kurti. U svom obraćanju medijima veličajući današnju postojbinu KBS-a, poručio je da su one „naslednice OVK“.

Oglasila se potom i Srpska lista, podsetivši, kako su naglasili, da se radi o oružanoj formaciji koja ne bi smela ni da postoji po rezoluciji SB UN 1244, istovremenoi osudivši Kurtijeve izjave, kao i to što su na samoj ceremoniji bili istaknuti simboli „Velike Albanije“.

U sličnom tonu, reagovao je potom i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Postrojavanje paravojske, na koju Priština po Rezoluciji 1244 nema pravo, uz obeležja terorističke ‘OVK’ i zastave takozvane ‘velike Albanije’, jeste najotvorenija pretnja državama ovoga regiona prema kojima Kurti i velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije“, naveo je on.

Samu ceremoniju okarakterisao je kao „praznik velikoalbanskog šovinizma“:

„A glavni afirmator takve ideologije Aljbin Kurti, nije se trudio ni da prikrije tu činjenicu“.

Petković ujedno tvrdi da Beograd „godinama upozorava“ da je proces militarizacije KBS „najveća pretnja“ miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, poručivši da današnja „falangistička smotra“ to veoma jasno potvrđuje.

„Formacija koja baštini tradicije zločinačke i terorističke ‘OVK’ i sama je ista po prirodi i ciljevima, a svako ko to ne primećuje biće i sam odgovoran za svo zlo koje može da proistekne iz Kurtijevog militantnog delovanja“, dodao je Petković.

„Kurti je, označivši jasno da je KBS naslednik OVK, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno zapretio novim zločinima i pogromima, i tu pretnju Srbija veoma ozbiljno shvata“.

Direktor Kancelarije za KiM je ujedno osudio „svaki vid podrške dela međunarodne zajednice“.

„I ovom prilikom najoštrije osuđujemo svaki vid podrške dela međunarodne zajednice ovoj ilegalnoj paravojnoj organizaciji čija se doktrina može svesti na uništenje svih onih koji se protive realizaciji fašističkog koncepta ‘velike Albanije'“, zaključio je Petković u saopštenju.

Pročitajte još:

SL o obeležavanju Dana KBS-a uz simbole „V.Albanije“: Javno promovisanje monoetničkog Kosova

Dan KBS-a na Kosovu obeležen uz simbole „Velike Albanije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.