Dan KBS-a na Kosovu obeležen uz simbole „Velike Albanije“

Obeležje Velike Albanije
FOTO: Kallxo

Na Kosovu danas obeležavaju 27. novembar – Dan snaga ili Dan Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kako su ovaj dan proglasili. Za građane će, kako je najavljeno, biti otvorene sve njihove kasarne – u južnom delu Mitrovice, Gnjilanu, Prizrenu, Uroševcu, Kosovu Polju, Istoku, kao i u Prištini.

Osim većeg broja građana koji su danas, kako to prenose mediji, otišli u kasarnu „Adem Jašari“ u Prištini (nekadašnju predratnu kasarnu „Maršal Tito“, gde je bila stacionirana 15. oklopna brigada JNA, kasnije preimenovana u kasarnu „Kosovski junaci“ vojske SRJ) da obiđu opremu KBS-a, tu su boravili i Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kosovska predsednica i premijer.

Prisutno je bilo i rukovodstvo KBS.

Ono što ove godine posebno skreće pažnju su simboli „Velike Albanije“ koje su pojedini pripadnici KBS-a kačili na svojim uniformama, kao i na teškom naoružanju, a što je uslikao objektiv Kallxo-a.

Na simbolima je ispisano „Ponosimo se vama“.

Takođe, na pojedinim mestima istaknuti su posteri posvećeni „UĆK“ i „Ademu Jašariju“, na kojima je pisalo:

„Nekada OVK danas KBS“, „Nećemo se predati, žive ubice će samo preći preko mog mrtvog tela“.

Kurti: KBS naslednice OVK

Iz kabineta premijera je i najavljeno da će on danas prisustvovati predstavljanju opreme KBS-a.

Nakon što je to i uradio, poručio je iz ove kasarne da su „kosovske bezbednosne snage snage jedinstva i ponosa, ali i naslednice Oslobodilačke vojske Kosova“.

„Jasno nam je da je KBS naslednik OVK i sutra imamo 28. novembar (Dan zastave Albanije, prim.red), koji obeležavamo u znak sećanja na trojstvo – crvenu zastavu sa dvoglavim orlom Skenderbega u Kruji, Ismaila Kemalija u Vljori i Adema Jašarija u Prekazu“, dodao je Kurti, prenosi GazetaExpress.

Današnji dan za njega je „dan radosti“, ali i dan kada građani treba da se sećaju svih onih koji su „podneli žrtvu“ i da sada budu optimistični za budućnost:

„Kada znamo koliko smo sa svojom vojskom bezbedni“.

Pohvalio se ulaganjem u Ministarstvo odbrane.

„Vlada Republike Kosovo je za manje od tri godine više nego udvostručila budžet za Ministarstvo odbrane, skoro utrostručila investicije u naoružanje i više nego četvorostruko obučavanje i školovanje naših oficira i vojnika u inostranstvu. Naime, za manje od 32 meseca u inostranstvo smo poslali 3,459 vojnika i oficira“, poručio je Kurti.

Dan snage / KBS
FOTO: Preuzeto sa EkonomiaOnline

Čestitao je potom „Dan snage“, kako je poručio, svim građanima i učesnicima.

Osmani: Mnogo je krvi proliveno da Kosovo ima svoju vojsku

„Danas je dan KBS-a i to je dan ponosa za svakog građanina Republike Kosovo. To je dan kada se sa velikim ponosom sećamo izuzetno velike žrtve našeg naroda, naše Oslobodilačke vojske da dođe do današnjeg dana. Mnogo je krvi proliveno da Kosovo ima svoju vojsku, zato sam uverena da svaki vojnik sa velikim ponosom nosi ovu uniformu i da je spreman da da život za otadžbinu, ako zatreba“, poručila je takođe iz ove kasarne kosovska predsednica, Vjosa Osmani, prenosi GazetaExpress.

Kaže da je ponosna što „svuda u svakom kutku sveta vidi koliko se ceni i vidi divljenje prema uspesima ove vojske“.

Naglasila je da je zajedno sa kosovskim premijerom i rukovodstvom KBS-a „posvećena dobrobiti vojnika“:

„Njihovoj dodatnoj obuci i obrazovanju kako bi naša vojska dostigla veće visine”.

Dan snage / KBS
FOTO: Preuzeto sa EkonomiaOnline

I danas je poručila da smatra da je KBS spreman da se pridruži savezničkim armijama NATO-a, da su to snage bezbednosti koje doprinose miru u regionu i šire i to služeći zajedno sa američkim, britanskim i drugim savezničkim vojskama u raznim zemljama u mirovnim misijama.

„Na taj način dokazuju da su već spremne da se pridruže drugim savezničkim armije u najmoćnijoj Alijansi u istoriji čovečanstva – NATO“, poručila je ona danas.

Obeležavanje ovog dana, nastaviće se i večeras koncertom „Kosovske filharmonije“ i „Duvačkog orkestra KBS-a“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.