SL o obeležavanju Dana KBS-a uz simbole „V.Albanije“: Javno promovisanje monoetničkog Kosova

Priča o poštovanju prava srpskog naroda i multietničkom karakteru prostora KiM ostala je samo u formalnim izjavama pojedinih ambasadora i međunarodnih predstavnika. Pod režimom Kurtija na delu je proterivanje svega srpskog sa KiM, ali i jasno i javno promovisanje monoetničkog Kosova. Najnoviji dokaz naših tvrdnji dolazi sa današnjeg obeležavanja tzv. ‘Dana KBS’ čiji pripadnici sa Kurtijem taj događaj proslavljaju uz karte ‘Velike Albanije’, reakcija je Srpske liste.

Na Kosovu danas obeležavaju 27. novembar – Dan snaga ili Dan kosovsko bezbednosnih snaga, kako su ovaj dan proglasili. Centralnu manifestaciju organizovali su u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, kojoj su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti. Oni su tu obišli opremu i naoružanje KBS-a.

Ono što je ove godine posebno skrenulo pažnju javnosti su simboli „Velike Albanije“ koje su pojedini pripadnici KBS-a kačili na svojim uniformama, kao i na izloženom teškom naoružanju, što je uslikao objektiv Kallxo-a. Na njima je bilo ispisano „Ponosimo se vama“.

Osim toga, na pojedinim mestima bili su istaknuti i posteri posvećeni „OVK“ i Ademu Jašariju – sa takođe propratnim porukama, među kojima je bilo i „Nekada OVK danas KBS“.

Sličnu je poruku danas imao i Aljbin Kurti. U svom obraćanju medijima veličajući današnju postojbinu KBS-a, poručio je da su one „naslednice OVK“.

Najpre podsetivši da se radi o, kako su naglasili, oružanoj formaciji koja ne bi smela ni da postoji po rezoluciji SB UN 1244, Srpska lista žestoko je osudila i Kurtijeve izjave kao i to što su na ovoj ceremoniji bili istaknuti simboli „Velike Albanije“.

„Velika Albanija je tvorevina koja je faktički postojala samo za vreme Drugog svetskog rata, kao nacistička tvorevina koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, a koja se raspala nakon 1945. godine i poraza nacizma i fašizma“, naglasili su iz Srpske liste.

Ipak, istakli su, ideja o toj „Velikoj Albaniji“ i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista, ali:

„Nažalost, i političkih lidera u Prištini koji je promovišu na institucionalnom nivou i deluju u pravcu njenog oživljavanja na terenu pred očima međunarodne zajednice“.

Još gore je, dodali su iz Srpske liste, to što Kurti o ovoj „formaciji govori kao o naslednici Oslobodilačke vojske Kosova“, čiji se čelnici danas nalaze pred sudom u Hagu.

„Oni su optuženi za počinjene zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima, čime se kod srpskog naroda još izaziva neverica, strah i zabrinutost“.

Iz Srpske liste su podsetili da je slično poređenje Kurti dao ranije i za Kosovsku policijsku službu, a sada se ponovilo jer „tada nije bilo reakcije međunarodnih predstavnika, iako smo to zahtevali“.

Iako tada, kako kažu, nije bilo delotvorno, iz Srpske liste ponovo zahtevaju da KFOR, EU, EULEX, UNMIK i predstavnici Kvinte hitno reaguju na „promovisanje nacističke tvorevine za čije vreme su stradale hiljade Srba, Albanaca, Roma i ostalih naroda“.

„Da pošalju jasnu poruku da se protive revizionističkom pristupu istorijskih činjenica, te spreče zloupotrebu institucija za promovisanje velikoalbanske ideologije koja izaziva strah, nesigurnosti i uznemirenje svih građana“, zahtev je Srpske liste.

Osim toga, ovog puta pozivaju i sve one koji baštine „antifašističke ideje i vrednosti“.

„Nevladine organizacije, istaknute pojedince, profesore i medijske radnike da podignu glas i upitaju odgovorne iz međunarodne zajednice da li podržavaju ovakve postupke režima Aljbina Kurtija i njega lično, i da li sada stoje ponosno uz tzv. Kosovske bezbednosne snage sa kojima njihove Vlade i armije sarađuju, koje promovišu nacističke tvorevine iz prošlog veka – da li su ovo evropske vrednosti ‘najdemokratskije zemlje’ na Balkanu kako to kaže Aljbin Kurti?“.

Smatraju da je svako zlo koje je zadesilo Balkan, počelo ovakvim promovisanjem „totalitarnih i nacionalističkih vrednosti“ i ćutanjem poštenih i odgovornih ljudi.

„Naša generacija to sebi ne sme da dozvoli zato pozivamo sve da reaguju i na vreme spreče da se planovi Aljbina Kurtija ostvare, jer će to doneti nesreću svim narodima na Balkanu, koji žele da žive u miru i da se posvete boljoj budućnosti svoje dece“, zaključili su iz stranke Srpska lista.

Pročitajte još:

Dan KBS-a na Kosovu obeležen uz simbole „Velike Albanije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.