SO Severna Mitrovica: Odbornici usvojili predlog o prenameni poljoprivrednog u građevinsko zemljište

Sednica opština Severna Mitrovic
Foto: KoSSev

Na današnjoj sednici SO Severna Mitrovica usvojena je odluka o prenameni poljoprivrednog opštinskog zemljišta u građevinsko, na predlog opštinske Direkcije za urbanizam i katastar. U pitanju su tri parcele koje se nalaze iza Doma zdravlja i deo jedne parcele „kod Poleta“.

Novinarki portala KoSSev nije bilo dozvoljeno da prisustvuje današnjoj sednici, zbog, kako joj je saopštila zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, epidemioloških mera, tj, ograničenog broja mesta u sali.

Našem portalu ni ovog puta nije zvanično dostavljen poziv za održavanje sednice.

KoSSev se i danas obratio sa zahtevom da se našoj redakciji dostavljaju pozivi za javne sednice, kao i saopštenja za javnost, na šta nam je Hodžić odgovorila da se za sva pitanja obratimo gradonačelniku.

Hodžić nam je kazala da se završetak sednice može sačekati u njenom kabinetu, i da će nakon toga dati saopštenje o istoj.

Sednici su prisustvovali samo odbornici, gradonačelnik i zamenica, ali ne i predstavnici kosovskog Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, kazala je Hodžić za KoSSev nakon završene sednice.

Ukratko je objasnila tok sednice, tačke dnevnog reda i koje su odluke naišle na podršku odbornika.

Pred odbornike SO Severna Mitrovica, našao se izmenjeni dnevni red sa dodatnom tačkom – Donošenje odluke o prenameni opštinskog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, na zahtev Direkcije za urbanizam i katastar.

Prenamena zemljišta u građevinsko bila je neophodna zarad efikasnije organizacije, tvrdi Hodžić.

U pitanju su tri parcele koje se nalaze iza Doma zdravlja i deo pacele „kod Poleta“. Predlog je naišao na podršku odbornika, potvrdila je Hodžić.

Kaže da opštinska Direkcija za katastar i urbanizam aktivno radi na izradi opštinskog i urbanističkog razvojnog plana, da je nacrt ovog plana završen, ali i da do finalne verzije ima još dosta posla.

„Opština je u fazi analize na terenu, a kako bi se utvrdila sva raspoloživa opštinska svojina odnosno parcele, radi kompletiranja informacija, a sa ciljem efikasnijeg planiranja razvoja grada“, dodaje.

Hodžić ujedno dodaje da su pojedine opštinske parcele u sistemu definisane kao poljoprivredno zemljište iako se nalaze u samom centru grada.

Prema njenim rečima, tako nešto u budućnosti može da bude prepreka za izgradnju i implementaciju kapitalnih projekata.

Odbornici SO Severna Mitrovica danas su odlučivali i o prenosu opštinskih prihoda iz 2020. u 2021. godinu.

O ovome je odbornike informisala upravo zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Sopstveni prihodi opštine Severna Mitrovica koji su preneti iz 2020. u 2021. raspoređeni su u kategorijama: robe i usluge – 83.58 evra, zatim subvencije i transferi – 82.242.90 evra, za kapitalne rashode u koje spadaju renoviranje objekata socijalno ugroženih porodica – 27.105.50 evra.

Takođe su preneta i sredstva Razvojnog fonda namenjena za izgradnju Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici u visini od 3.500.000 evra, naglasila je Hodžić.

Prenose se i 179.982.45 evra za eksproprijaciju zemljišta, 159.92 evra za izgradnju Vatrogasne stanice, 501.40 evra za izgradnju Sportske dvorane i 399.900 za Regionalni institutut za kulturu.

Što se tiče ovog instituta, Hodžić je istakla da su to sredstva koja se prenose iz godine u godinu.

Ovaj projekat nije započinjan jer izdvojena sredstva nisu dovoljna za njegovu realizaciju, naglašava.

Dodaje i to da očekuje da Odbor koji upravlja Razvojnim fondom (Fond za razvoj Severa),  prenameni ova sredstva za neki drugi projekat.

Takođe, na ovoj sednici izneti su zahtevi koje se tiču sanacije oštećenih puteva, i tom prilikom je ukazano i na nesavesno ponašanje građana koji, kako navodi, zbog ličnih potreba nanose štetu infrastrukturi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.