Ambasada Rusije: Pritvaranje Aslamove provokacija Prištine; UNMIK, OEBS, EU da se izjasne

Aslamova
FOTO: Telegram/Printscreen

Provokacija Prištine i potpuno nepoštovanje osnovnih demokratskih principa, uključujući slobodu medija – nakon privođenja, a potom i puštanja novinarke ruske „Komsomoljskaje pravde“ Darije Aslamove, oglasila se i ruska ambasada u Beogradu, zatraživši ujedno od međunarodnih organizacija da se oglase.

Darija Aslamova privedena je u subotu popodne od strane Kosovske policije prilikom pokušaja da uđe na Kosovo na jednom od prelaza na Severu. U međuvremenu je puštena, ali je proglašena za nepoželjnu osobu na Kosovu, jer se, prema oceni kosovskog ministra unutrašnjih poslova bavi „špijunažom pod maskom novinara“.

U toku jučerašnjeg dana se u vezi sa privođenjem Aslamove oglasila ruska ambasada u Beogradu, navodeći da Priština nije dozvolila ruskoj novinarki da uđe na Kosovo pod „izmišljenim izgovorima… apsurdno je optužujući je da ‘radi za ruske specijalne službe'“.

„Neosnovano pritvaranje D.M. Aslamove smatramo još jednom provokacijom privremenih organa samouprave na Kosovu, primerom potpunog nepoštovanja osnovnih demokratskih principa Prištine, uključujući slobodu medija“, poručili su iz ambasade.

Takođe su izneli navode da je Aslamova, ispitivana više sati, ali i da joj je zabranjena upotreba mobilnog telefona i oduzete lične stvari radi pretresa.

Potvrdili su takođe da je ova novinarka u međuvremenu puštena, te da se nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Ruska ambasada u Beogradu saopštila je da je o incidentu odmah obavestila međunarodne predstavnike na Kosovu, među kojima je u UNMIK, kao Sekretarijat UN-a, preko Stalne misije Ruske federacije pri UN-u u Njujorku.

„Pozivamo Sekretarijat UN, UNMIK, Misiju OEBS-a na Kosovu, Misiju EU za vladavinu prava i relevantne međunarodne organizacije da odmah daju odgovarajuću javnu ocenu onoga što se dogodilo“, zatražili su ujedno iz ambasade.

Podsetimo, Aslamova je privedena u subotu popodne zajedno sa suprugom, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, prilikom pokušaja da uđe na Kosovo na jednom od prelaza na Severu, nije potvrđeno i na kojem. U međuvremenu su pušteni, a Aslamova je proglašena za nepoželjnu osobu na Kosovu i ujedno joj je zabranjen ulazak na pet godina.

Neposredno nakon privođenja, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, koji je prvi saopštio vest, spominjući samo Aslamovu, tada je naveo da se radi o osobi koja se bavi „špijunažom pod maskom novinara“ za ruske vojne obaveštajne službe, te da su to „dokazale mnoge zemlje“.

„Svako ko sa određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo“, napisao je na Fejsbuku Svećlja, preko kojeg obaveštava javnost.

Tada je istakao i to da je Aslamova na Kosovo pokušala da uđe nedelju dana nakon najnovijih tenzija u pokušaju kosovske vlade da primeni odluke o tablicama i srpskim dokumentima, postavljanju barikada na Severu i odlaganju odluke na mesec dana.

„Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju“, saopštio je Svećlja.

„Rat je rat, puca se, ali u našoj srpsko-ruskoj Raški uvek se kucamo čašama“

Aslamova je u međuvremenu, u nedelju ujutru, nakon puštanja, iz Raške, kroz više izveštaja za radio program svoje medijske kuće, govorila o privođenju i tome kako vidi situaciju, uz naglasak da je ispitivana pre svega o situaciji u Ukrajini, a da je na Kosovo išla da „radi reportažu o manastirima“.

Ujedno je objavila video iz Raške na Telegramu, u kojem je oduševljeno govorila o imenu ovog mesta i Srbima.

Njen medij „Komsomoljskaja pravda“ je u međuvremenu objavio detaljnu reportažu o Aslamovoj i njenom viđenju situacije, od trenutka privođenja u subotu popodne, do odlaska u Rašku nakon ponoći, a nakon puštanja.

„Tek tada su nam vratili stvari, dokumenta i deportovali nas. Onda smo stigli do Srba… Noćni sati. Prazna granica. Kako i gde izaći? ‘Koji je najbliži grad’ – pitala sam braću Srbe. ‘Raška’. Kakvo divno ime! I kako prija uhu! To je znak. Već kasno u noć, lutajući sa taksistom u okolini Raške u potrazi za sobom, konačno smo našli mesto. Samo u Srbiji možete da uđete u hotel u dva ujutru i vidite punu kafanu starijih muškaraca kako ležerno pijuckaju rakiju. ‘Ponesite rakiju i bar nešto za jelo’. ‘Ja sam Ruskinja!’ – vikala sam. ‘Zašto si tako zabrinuta! Sedi bar do jutra u kafani’. ‘Žuri nam se’. Rat je rat, puca se, ali u našoj srpsko-ruskoj Raški uvek kucamo čaše i čela uz poklič: ‘Živi! Živimo momci!'“, navodi se u ovoj reportaži koju je preneo RTK2.

Pročitajte još:

Aslamova puštena, ali persona non grata na Kosovu: Imali su ceo dosije o meni, nemam nikakve veze sa tajnim službama, ali sam rekla, pobediće ruska vojska svakakoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.