Zimske gume na Kosovu obavezne od danas, u Srbiji sezona počela početkom meseca

Zimske gume
Foto: KoSSev

Prema zakonu o pravilima saobraćaja, zamena letnjih guma zimskim za sve vozače na Kosovu počinje danas i trajaće do 15. marta naredne godine. Sa druge strane, u Srbiji je odluka o obaveznoj zimskoj opremi stupila na snagu 1. novembra, a trajaće i narednih pet meseci.

Na Kosovu su vozači svih motornih vozila od danas u obavezi da letnje gume zamene zimskim gumama, ali i da poseduju drugu zimsku opremu.

Zakon nalaže i da oni koji u ovom petomesečnom periodu ne poseduju zimsku opremu, budu novčano kažnjeni u iznosu od 40 evra.

Javne institucije ili pravna lica biće kažnjavana sa 100 do 300 evra, a  u okviru čijeg ovlašćenja je postupao vozač, prenose prištinski mediji.

Na putevima u Srbiji, vozači su još od 1. novembra u obavezi da se opreme za zimu.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa neophodnu zimsku opremu od 1. novembra do 1. aprila. 

Osim opreme, iz Auto moto saveza Srbije i ovaj put su podsetili, da pred zimsku sezonu vozači moraju proveriti tehničku ispravnost vozila, da provere kočnice, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i temperaturu smrzavanja tečnosti u sistemu za hlađenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.