Petković večeras sa porodicama uhapšenih Srba, podrška predsednika i predaja nije opcija

Nakon boravka u crkvi Sv.Trojice u Zubinom Potoku i peha koji mu se dogodio kada je grupa revoltiranih meštana nekoliko minuta skandirala sa negodovanjem zbog njegovog boravka, Petar Petković se večeras u Rajskoj banji u Banjskoj sastao sa porodicama nedavno uhapšenih Srba. Ovaj susret nije bio prethodno javno najavljen.

„Razgovarao sam večeras u Zvečanu sa porodicama naših uhapšenih Srba, Кatarinom Adžić, Suzanom Trajković, Predragom i Suzanom Pantić i preneo im podršku predsednika Aleksandra Vučića, države Srbije i Кancelarije za Кosovo i Metohiju i ponudio im dodatnu pomoć“, naveo je Petkovič na Fejsbuku, dodajući:

„Tu smo da se zajedno borimo za svakog našeg čoveka, rame uz rame i nastavićemo to da činimo zajedno jer samo tako smo dovoljno snažni da se odupremo svim poteškoćama. Znam da je Кatarini i Suzani teško jer ovaj Božić provode bez svojih najmilijih, ali predaja nije opcija“.

FOTO: Petar Petković FB
FOTO: Petar Petković FB

Miljan Adžić uhapšen je 9. decembra na prelazu Jarinje, a kosovske vlasti terete ga za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“.

Premda ni Kosovska policija ni Osnovni sud tada nisu precizirali, kada se dogodio incident za koji se Adžić tereti, pojedini mediji, pozivajući se na svoja saznanja, izveštavali su da je u pitanju napad na pripadnike Kosovske policije u Zvečanu i severnom delu Mitrovice tokom akcije protiv šverca droge u oktobru 2021. godine.

Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije, uhapšen je 10. decembra pod teretom da je navodno organizovao „teroristički napad“ na prostorije CIK-a u Kosovskoj Mitrovici. On je u međuvremenu pušten u kućni pritvor, a nakon tronedeljnih barikada, koje su na Severu postavljene u danu kada je i uhapšen, koje su potom i uklonjene.

Slađan Trajković, nekadašnji pripadnik Kosovske policije, uhapšen je 15. januara u južnom delu Mitrovice i on se tereti za ratni zločin ’99.

Iako je puštanje trojice pritvorenih Srba bio jedan od zahteva čuvara barikada i Beograda, to se nije dogodilo, premda se uspelo u tome da Pantić bude u kućnom pritvoru, a što je upravo takođe zahtevao Beograd.

Najglasniji zahtev zvaničnika je bio ipak za Dejana Pantića.

Takođe se zahtevalo povlačenje policijskih jedinica koje su se iz Prištine i drugih rejona rasporedile na Severu, uključujući i specijalne jedinice koje su izgradile prethodnih meseci i više baza u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Ni to se nije dogodilo, a upravo je to bio razlog za revoltirane Kolašince da tokom nalaganja badnjaka večeras u Zubinom Potoku, Petkoviću upute uvrede, psovke i otvoreno pokažu nezadovoljstvo time što je došao, a oni se ne osećaju bezbedno sa boravkom albanskih specijalaca u ovoj opštini.

Ni Petković, ni Srpska lista koji su bili sa njim se nisu do sada javno oglašavali o ovom slučaju.

Na sastanku sa Petkovićem su, pored oficira za vezu u Prištini Dejana Pavićevića bili šef Srpske liste Goran Rakić i njegov potpredsednik Igor Simić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.