Patrijarh Porfirije uručio tomos MPC – zvanično priznata autokefalnost

Porfirije Stefan Liturgija
FOTO: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim se zvanično priznaje autokefalnost MPC.

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonsko-ohridski Stefan, danas su u Sabornoj crkvi u Beogradu služili liturgiju nakon čega je izvršena predaja tomosa.

Patrijarh Porfirije je pre uručenja tomosa rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva, ali i da se crkva time ne deli nego da raste zajedno u ljubavi i slozi.

„Kada se Crkva umnožava moramo znati da je to u duhu Jevanđelja Hristovog i reči Njegove, da se ona ne deli, nego se umnožava i raste rastući u ljubavi, umnožavajući se u ljubavi. Crkva se ne deli po svojim sastavnim delovima u sveopštem jedinstvu Crkve Hristove i zapovesti Hristove da bi se zatvarala u sebe, da bi negovala isključivo nešto što ima zemaljski cilj, nego se umnožava i organizuje tako da ono što je zemaljsko, ono što je dar od Boga na najbolji mogući način se umnožava, raste“, istakao je Porfirije u svojoj besedi u Sabornoj crkvi u Beogradu, prenosi TV Hram.

Srpski patrijarh je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog toga što se, kako je kazao, autokefalnosti raduju i Srbi i Makedonci u Severnoj Makedoniji. Ujedno je preporučio da MPC sada nađe odgovarajuće ime, prenosi RTS.

Arhiepiskop Stefan je rekao da su patrijarh Porfirije i Sabor SPC načinili „korak od istorijskog značaja za MPC i celo pravoslavlje“, prenosi Beta.

„Na delu ste pokazali koliko volite mir i slogu među braćom, kao i svu pravoslavnu crkvu“, rekao je arhiepiskop Stefan.

Podsetimo, Srpska Pravoslavna Crkva priznala je krajem maja meseca Makedonsku Pravoslavnu Crkvu kao samostalnu.

Vest je tada saopštio Patrijarh srpski Porfirije u Skoplju naglasivši da je odluka doneta jednoglasno na prethodno održanom Saboru SPC.

Neposredno pre odluke Sabora SPC Patrijarh SPC je zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i arhijerejima iz Srbije i Severne Makedonije služio „liturgija pomirenja“ u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Kako je objasnio, ostaje da Sinod SPC i Sinod MPC zajedno i u saradnji razrade tehničko – organizacione detalje, a potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim aktom.

Sve pomesne Pravoslavne Crkve biće potom obaveštene „po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status MPC – Ohridske arhiepiskopije“, kazao je patrijarh.

Neposredno pre donošenja odluke Sabora, Vaseljenska Patrijaršija priznala je Ohridsku Arhiepiskopiju bez korišćenja pojma „Makedonska“, uz napomenu da pitanje statusa treba da reši sa SPC-om, da bi ubrzo SPC i odobrila kanonsko jedinstvo sa Ohridskom Arhiepiskopijom, uz najširu moguću autokefalnost.

Priznavanjem samostalnosti MPC stavljena je kanonska tačka na poluvekovni raskol nekadašnjeg krila SPC koji je sebe nazivao Makedonska Pravoslavna Crkva, a što Srpska Pravoslavna Crkva do danas nije priznavala.

Pročitajte još:

Srpska Pravoslavna Crkva priznala autokefalnost MPC

Patrijarh Porfirije sutra i prekosutra u poseti Ohridskoj Arhiepiskopiji

Sabor odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Ohridskom arhiepiskopijom

Vaseljenska patrijaršija priznala naziv – Ohridska arhiepiskopija, uz napomenu da SPC reši pitanje sa njomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.