SPC i Ohridska arhiepiskopija zajedno na liturgiji pomirenja; Patrijarh: Jedinstvo je svetinja

U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je održana „liturgija pomirenja“ koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiekiskop ohridski Stefan sa arhijerejima obe crkve.

U hramu na Vračaru ovog jutra okupio se veliki broj vernika. Nakon liturgije prisutnima se prvo obratio patrijarh srpski Porfirije, koji je poručio da je „spas u jedinstvu i zajedništvu“, a, kako prenosi TV Hram, njegove reči je u obraćanju potvrdilo i makedonsko sveštenstvo.

„Naša radost je danas neizmerna, izobilna jer je to radost ljubavi Božije, blagodati Božije, mi smo u Hristu jedno, i u Crkvi jedno i evo ovaj odziv braće i sestra iz Beograda, Srbije i Makedonije pokazuje da srce vernog i čestitih naroda je kucalo i sada ono kuca za sve nas, ritmom Hristovim“, rekao je Patrijarh Porfirije na „liturgiji pomirenja“

U svojoj besedi je ujedno kazao da su jedinstvo, zajednica u jedinstvu – svetinja, ali i da će „sile ovoga sveta sve da prihvate osim jedinstva“.

„Njima treba polarizacija, rascep, najpre u pojedincu, hoće da pocepaju u nama, da razbiju na delove, da razbiju jedinstvenu celinu psihosomatsku i duhovnu, a dalje hoće da razbiju jedinstvo u porodici, kroz svoja pravila i zakone, koji najčešće nisu u skladu sa zakonima Hristovim“, poručio je Patrijarh.

Kaže da je „ljudski pasti“, ali i da je „još veća slava ako ustanemo“.

„Imali smo raskol koji je trajao 55 godina sa našom braćom iz Makedonije i ta rana je bila duboka i bolela je. Tom ranom smo razmišljali, s njom legali i ustajali i čežnjom da se ona zaceli… Zato i kažem da je rana isceljena, a da je to čudo Božije, dar Božiji“, poručio je Patrijarh.

Arhiepiskop Stefan: Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti

Arhiepiskop Stefan rekao je potom da je sa SPC uspostavljeno kanonsko jedinstvo što znači, kako je naveo, jedinstvo sa svim pravoslavnim crkvama, preneli su beogradski mediji.

Izrazio je nadu da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije, preneo je RTS.

„Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, Vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost“, rekao je.

Srpski patrijarh je prethodno kod hrama Svetog Save na Vračaru dočekao zajedno sa vladikama delegaciju Ohridske arhiepiskopije, predvođene ahiepiskopom Stefanom.

„Кako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća“, naveo je Patrijarh u objavi na svom Instagram profilu.

Zajedničko bogosluženje patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana označava prevazilaženje raskola, do kojeg je došlo pre pola veka, kada je „Ohridska arhiepiskopija“ koja je nazivala sebe „Makedonska pravoslavna crkva“ izašla iz okrilja SPC – kanonske crkve, od koje nije dobila autokefalnost do sada.

Zbog naziva „makedonska“ vaseljenski patrijarh je nije priznao, kao ni Grčka pravoslavna crkva, zbog čega i ostale pravoslavne crkve odbijaju da je priznaju.

Međutim, na nedavnom Vaseljenskom Sinodu pod predsedavanjem patrijarha Vartolomeja, crkva u Severnoj Makedoniji priznata je kao Ohridska arhiepiskopija, ali uz napomenu da to pitanje reši sa SPC.

Potom je Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa „Ohridskom arhiepiskopijom“. Sabor je saopštio da sa „blagodarnošću Gospodu i radošću“ pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, najšire moguće autonomije i pune samostalnosti Ohridske arhiepiskopije, dodeljenog još 1959. godine.

Sabor SPC je ujedno naveo da dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć, nego je i celishodan, legitiman i realan.

Iz SPC je prethodno najavljeno da će se današnjom liturgijom uspostaviti „liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve“ u skladu sa odlukom Sabora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.