Predsednik republike: „Da pognemo glavu kada mi hoćemo, a ne kada to od nas traže je suština nezavisne Srbije“

Oko 22.000 ljudi bilo je okupljeno večeras u Nišu – prema računici predsednika Srbije, gradu koji je dočekao prve NATO bombe pre 20 godina na državnoj ceremoniji obeležavanja ove godišnjice. Pomen žrtvama, najpre deci, ali i svima 2.500 hiljada stradalih u 78-dnevnoj kampanji bio je centralni deo ceremonije. Ipak, mesto u govorima patrijarha Irineja i predsedavajućeg predsedništva BiH Milorada Dodika, našle su i aktuelne teme, poput „ono što danas vidimo na ulicama“, a što narušava „jedinstvo naroda“, ali i „Vučićevu pregovaračku poziciju“. Predsednik  Srbije je u svom govoru pustio suzu. Početak ceremonije označile su sirene za vazdušnu opasnost, a završetak nabrajanje imena, pola i godišta 79-oro dece stradalo u NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Patrijarh Irinej: Zlo rađanje, gotovo suđenje

Patrijarh srpski Irinej bio je prvi govornik na manifestaciji. Zvuke sirena za vazdušnu opasnost kojima je obeležen početak manifestacije nazvao je „zvucima zla“ koji su najavili ispunjavanje „adskih planova“.

„Oni su nas unazadili za 50 i više godina, jednu naprednu zemlju, pretvorili su u prah i pepeo“, reči su kojima je patrijarh opisao posledice NATO bombardovanja.

Do bombardovanja je, smatra došlo usled „kleveta“, a onima koji se bombardovanju raduju poručio je da je to nešto „čemu se samo đavo može radovati“.

„Neka im Bog sudi po pravdi svojoj, a poznato je da zlo dobro neće doneti“, poručio je patrijarh Irinej i citirao srpsku narodni poslovicu „zlo rađanje, gotovo suđenje“.

Građanima Srbije je poručio da je danas najbitnije jedinstvo.

„Da prigrlimo svoju otadžbinu koju nam je Bog darovao sa mnogim dobrim na njoj i u njoj, da se zbližimo i sjedinimo jer naša snaga je u jedinstvu. To je ono što naša istorija i kultura žele, to je ono što naši preci žele.“

A kao pretnju tom jedinstvu vidi ono što se danas događa „na ulicama“.

„Ono što danas vidimo na ulicama, to nije dobro, to daje našu snagu neprijateljima, zna se kako se dolazi na vlast, na ovaj način ne mogu doći, a mogu nauditi svom narodu i svojoj državi“, uputio je Irinej poruku bez konkretnog primaoca.

Patrijarh je blagosiljao „mučeničke duše koje su izgubile život ni krive ni dužne“, a Otadžbini je ponovo poručio da je vreme za slogu i očuvanje Kosova i Metohije.

„Da se složimo, da odbranimo naše najveće svetinje na Kosovu i Metohiji i da tu svetu zemlju za koju su naši preci lili krv i žrtvovali svoje živote – sačuvamo i ostavimo u nasleđe istu onakvu kakvu su je naši preci nama ostavili. Tu svetu zemlju ne smemo nikome pokloniti, moramo je braniti svim dopuštenim sredstvima, a ne daj Bože, da se koristimo i nekim drugim“, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve na 20. godišnjicu poslednjeg rata u kom je Srbija učestvovala.

Dodik: Da se okupimo oko legalno izabranih političkih i državnih funkcionera

I predsedavajući predsedništva BiH, Milorad Dodik je govorio o Kosovu, navodi da svi oni koji su Srbiju bombardovali zbog Kosova, sada traže priznanje Kosova. U toj teškoj situaciji, poput Irineja, i Dodik smatra da je bitno jedinstvo.

„Važno je danas da Srbija bude okupljena, i svi mi Srbi oko Srbije, oko legalno izabranih političkih i državnih funkcionera, oko naših pregovarača u onom što jeste veoma teško, mučno, što traži snagu“, poručio je.

Zato, smatra da je „važno dati snagu gospodinu Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji“.

I Dodik je govorio o „svemu onome što se dešava na ulicama Srbije“ i imao poruku sličnu crkvenom poglavaru.

Na sličan način je Dodik o ujedinjenju govorio i u sada već čuvenom intervjuu za Dojče vele pre dve godine. Odgovarajući na to kako vidi Balkan kada taj region bude deo Evropske unije, na mapi je iscrtao Republiku Srpsku i Sever Kosova u sastavu Srbije. Na komentar novinara „Srbija, Srpska i sever Kosova u jednom delu?“, Dodik je rekao: „Šta fali? Baš je ovo lepo“.

„Treba se vratiti u legalni sistem, treba se vratiti u sistem državnog odlučivanja i vlasti, ne pokazivati nestrpljenje, izbori su mesto gde se treba odlučivati o vlasti Srbije“, mišljenja je predsedavajući predsedništva BiH koji je i sam bio predmet brojnih protesta nezadovoljstva u Banja Luci.

„Ne iz emocija, već razložno“ objasnio je da BiH „nije moguće“ jer je rezultat ideologije koja je bombardovala Srbiju i poručio da su pred nama godine „narodnog okupljanja“.

„Godine koje dolaze su naše godine, našeg nacionalnog i narodnog okupljanja, i naše godine našeg državnog ujedinjenja, šta god ko mislio o nama. Vjerujem da će to i drugima postati jasno jer naprosto drugog puta nema. Zašto neki drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju svoju jedinstvenu državu“, upitao je Dodik.

Vučić: O svemu mi možemo danas da razgovaramo, sem o zaboravu i o Kosovu

„Na kraju, nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja“, citirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Martina Lutera Kinga koje su, smatra, najprikladnije da „otpočne sećanje na NATO bombardovanje“.

„Tada prijatelje gotovo da nismo ni imali, hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije gotovo niko. Bili smo sami, suočeni sa gotovo najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa i sa njihovim jasnim ciljem. Da nas poraze, unize i da jedan deo naše teritorije predaju nekom drugom. Danas, 20 godina kasnije, mi ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nisu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo i ono što je za nas zločin, a smrt 2.500 civila, smrt 79 dece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se meri desetinama milijardi evra, za nas će uvek biti zločin. Za njih je, čak i  ako toliko hoće da priznaju – greška“, podvukao je predsednik Vučić razliku u interpretaciji događaja proleća 1999.

Ipak, kaže predsednik, „ruševine nisu odavno glavni deo našeg sećanja“ nakon čega je pobrojao šta je sve izgrađeno u Srbiji nakon NATO bombardovanja, ali civilne žrtve, „niko ne može da vrati“, podsetio je predsednik Srbije, tada ministar informisanja.

Poručio je da „2.500 života nećemo i ne možemo da zaboravimo“, a da je uzimanje tih života bio zločin, „Srbija danas i sme, i može, i mora da kaže“, smatra predsednik i to sve zahvaljujući tome što je „Srbija danas jača i snažnija nego što je ikada bila“.

Obaveza prema životu mora da postane „najsvetija dužnost“ Srbije, smatra predsednik.

Ipak, nabrojao je predsednik i dugu listu imena koja su branila „malu i ponositu Srbiju“ i naglasio da treba razgovarati, međutim, teme za razgovor dolaze sa restriktivnom listom na kojoj se, između ostalog nalazi i Kosovo, koje je upravo tema pregovora u Briselu poslednjih osam godina.

„O svemu mi možemo danas da razgovaramo, sem o zaboravu i o Kosovu, koje ste nam bombama i lošom politikom, i njihovom i našom, gotovo otkinuli od ostatka tela. I o susedima koji su ćutali, i o ostatku Evrope koja je učestvovala i o rešenjima, kompromisu i miru“, rekao je Vučić koji već mesecima poručuje upravo suprotno – da nema dugoročnog mira bez kompromisa i razgraničenja sa Albancima.

Dao je i pregled trenutne situacije na Kosovu.

„Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji najobespravljenija su etnička grupa i grupacija koja živi na tlu Evrope. O njihovim pravima i bezbednosti trebalo bi da brinu i UNMIK i KFOR i EULEX, barem formalno, u skladu sa Rezolucijom 1244. S pravom se pitam, zbog čega danas, oni koji su tobože zbog prava i bezbednosti Albanaca razorili našu zemlju, nisu zainteresovani da Srbima obezbede bezbednost na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić i zapitao se zašto izveštaj Dika Martija o navodnoj trgovini organima otetih Srba ostaje „ignorisan“, zašto je „odjednom tako teško“ oformiti dogovorenu Zajednicu srpskih opština, zašto je „tako strašno da se ukinu necivilizacijske takse“ i zašto se „toleriše stvaranje albanske vojne sile“.

Zato su „najbolji i najhrabriji među nama Srbi sa Kosova i Metohije koji čuvaju svoja ognjišta i naše srpsko ime i prezime“ i predsednik se nada da nikome neće „pasti na pamet da ih napada“.

„U protivnom, dobro me slušajte, naš narod nećemo, ne smemo i ne možemo da ostavimo na cedilu“, rekao je Vučić koji je i vrhovni komandant srpske vojske, a na 20. godišnjicu NATO bombardovanja.

Vučić je iskoristio priliku i da podseti da Srbija ne želi NATO integracije i da je „vojna neutralnost naš prirodni izbor“.

Iako je ranije u govoru rekao da Srbija više ne želi da razgovara o kompromisima, predsednik je u zaključku ipak podsetio da je Srbija dokazala da je na kompromis bila spremna, nažalost, ne precizirajući tačno ko, poručio je da – „oni ne žele Srpsku ispruženu ruku, oni žele našu pognutu glavu“.

„Srbija je ekonomski, vojno, svojim međunarodnim ugledom, privrženošću i evropskim vrednostima osigurala sebi poziciju da bude respektovani inicijator političkih rešenja, pokazali smo spremnost za kompromisima, za ustupcima, zauvek zatvorimo knjigu neprestanih sukoba i otvorimo razdoblje mira i prosperiteta za sve narode Balkana. Nažalost, jasno je da svi drugi to ne žele. Jasno je da samo žele poraz, jasno je da samo žele uniženje i poraz Srbije. Na to, naš je odgovor jasan – razgovore, pregovore uvek hoćemo, a poraz Srbije, ma koliko dugo čekali, nećete dočekati“.

Za kraj, predsednik republike je dao svoju definiciju „suštine slobodne, suverene, nezavisne i samostalne Srbije“ – „da pognemo glavu kada mi hoćemo, a ne kada to od nas traže“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.